biden u akciji

Washington pozvao Iran da prekine nuklearne 'provokacije'

06.07.2021 u 23:02

Bionic
Reading

Sjedinjene Države ocijenile su u utorak "zabrinjavajućom" namjeru Irana da se dodatno oslobodi svojih nuklearnih obveza i pozvale ga da prekine svoje "provokacije". "Zabrinjava što je Iran izabrao eskalaciju svojim eksperimentima u području istraživanja nuklearnog naoružanja", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Iran je obavijestio da je poduzeo konkretne korake za proizvodnju metalnog uranija obogaćenog na do 20 posto čistoće za gorivo za reaktore, objavila je u utorak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ocijenivši da će to vjerojatno razljutiti Zapad koji pregovara o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma.

Iran je objavio planove za proizvodnju obogaćenog metalnog uranija, tvrdeći da razvija gorivo za istraživački reaktor u Teheranu, no SAD i Europljani mu ne vjeruju i pozivaju ga da prestane s time.

"To je ponovo korak Irana unatrag dok smo mi pokazali našu iskrenu namjeru povratka u sporazum o iranskom nuklearnom programu, zaključenom 2015. u Beču", komentirao je Price. 

"Iran je danas obavijestio Agenciju da će UO2 (uranij oksid) obogaćen na do 20 posto U-235 biti isporučen istraživačkom laboratoriju Postrojenja za proizvodnju goriva u Isfahanu, gdje će biti pretvoren u UF4 (uranij tetraflorid) i potom u metalni uranij obogaćen na 20 posto U-235, prije nego bude iskorišten za proizvodnju goriva", navodi se u priopćenju IAEA-e.

U sažetku izvješća, IAEA je opisala da je riječ o "procesu u više faza", sugerirajući da će potrajati prije nego bude proizveden obogaćeni metal.

Pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu odgođeni su 20. lipnja, a datum nastavka još nije određen.