nepravomoćna presuda

Roditelji iz Rijeke koji su odbili liječiti svoje dijete osuđeni na zatvorske kazne

26.10.2018 u 10:52

Bionic
Reading

Hana Budinski (40) i Viktor Brnobić (43), roditelji dječaka koji je prije tri godine preminuo zbog neliječenja zloćudne bolesti, osuđeni su zbog povrede djetetovih prava. Majci je izrečena kazna od godinu dana bezuvjetnog zatvora, a ocu godinu i pol zatvora

Dječak je bolovao od ne-Hodgkinova limfoma, a roditelji su odbili liječenje, čime su mu uskratili i pravo na ozdravljenje. Stoga će odslužiti kazne samo za kršenje prava svoga djeteta, dok za smrt djeteta nisu osuđeni jer sud nije prihvatio optužbu riječkog Županijskog državnog odvjetništva da je smrt prouzročena odbijanjem liječenja, prenosi Novi list.

Tu odluku sud je donio na temelju mišljenja medicinskih eksperata, vještaka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji nisu sigurni bi li dijete uspjelo preživjeti i da se liječilo konvencionalnim metodama suvremene medicine. Riječko Županijsko odvjetništvo nije zadovoljno odlukom suda, pa će se žaliti.

'Smatramo da je optuženike trebalo proglasiti krivima i za stavak 4. kaznenog djela povrede djetetovih prava jer držimo da je smrt djeteta posljedica neliječenja maligne bolesti', istaknula je Tea Radovani, zamjenica riječke županijske državne odvjetnice.

Na presudu će se žaliti i odvjetnici roditelja Ljubiša Drageljević i Klaudio Dekleva, a tražili su oslobađajuću presudu jer smatraju da roditelji nisu postupali s neizravnom namjerom.