rak kostiju

Majka ne želi da se njenu kćer liječi kemoterapijom. Liječnici kažu: Takva je procedura svugdje u Europi

01.10.2018 u 10:18

Bionic
Reading

Nedavni slučaj djevojčice (10) koja boluje od raka kostiju dodatno se zakomplicirao, ali ne toliko zbog bolesti već zbog majke koja se protivi korištenju kemoterapije u liječenju svoje kćeri

Podsjetimo, početkom prošlog mjeseca na Facebook stranici pokrenuta je humanitarna akcija skupljanja novca za liječenje oboljele djevojčice u Turskoj jer u Hrvatskoj nema potrebnih lijekova. U akciju su se uključile i brojne poznate osobe poput nogometaša, rukometaša, glumaca i pjevača te je prikupljeno stotine tisuća kuna u vrlo kratkom roku, piše Jutarnji list.

No, djevojčica još nije preseljena u Tursku već se od postavljana dijagnoze liječi u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu. Liječnici već više od mjesec dana vode bitku s majkom koja ne dopušta liječenje kemoterapijom jer smatra da taj oblik terapije nije lijek već otrov. Također, majka tvrdi kako postoje i drugi načini liječenja poput 'vitamina koji koštaju 100 eura, a pomažu organizmu da sam ubija stanice raka'. Zbog odbijanja kemoterapije liječnici su se obratili za pomoć socijalnoj služni, nadležnim ministarstvima i pravobraniteljici za djecu.

Ističu kako se primjenjuju jednaki lijekovi i protokol kao i u svim europskim zemljama, što podrazumijeva i kemoterapiju. Kada su u pitanju djeca, ona su pod posebnom zaštitom države koja mora preuzeti ulogu skrbnika ako roditelj ne štiti najbolje interes djeteta.

Djevojčica mora primiti ukupno šest ciklusa kemoterapije prije operacije, a do sada je primila četiri. Riječ je o osteosarkomu, vrsti raka kostiju koji pogađa djecu i mlade najčešće u fazi razvoja kostiju.

Majka i dalje tvrdi kako želi odvesti kćer na liječenje u Tursku, što je i bila opcija od samog početka, ali zbog velikih troškova prvo je posjetila jednu kliniku u Minhenu u Njemačkoj u kojoj bi se obavila operacija bedrene kosti i postavila proteza. Isto to namjeravaju napraviti i u Klaićevoj, navode liječnici. Samo, kako majka ističe, u Njemačkoj i Turskoj operacija bi se obavila bez kemoterapije.