ISTRAGA U TIJEKU

Jesu li državne institucije mogle spriječiti smrt djeteta u Rijeci?

09.09.2015 u 18:15

Bionic
Reading

U slučaju djeteta čiji su roditelji odbili liječenje non-Hodkinovog limfoma kemoterapijom što je u konačnici dovelo do njegove smrti, Ministarstvo socijalne politike i mladih izvijestilo je u srijedu da je Centar za socijalnu skrb Krk postupio vrlo žurno u skladu s ovlastima i odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, a u Ministarstvu zdravlja navode kako s obzirom na to 'da se očito radi o nadriliječništvu koje predstavlja kazneno djelo, to ministarstvo nije nadležno postupati'

'Nadriliječništvo je opisano Kaznenim zakonom i predstavlja kazneno djelo kao i sankcije ukoliko se kazneno djelo dokaže', navodi Ministarstvo zdravlja u odgovoru na Hinin upit.

Uz to dodaje da zdravstvena inspekcija ima ovlasti nadzirati samo način na koji se obavlja zdravstvena djelatnost.

Alternativne metode liječenja ne podliježu nadzoru ovog Ministarstva i ako postoje saznanja o bilo kojem obliku nadriliječništva, predmete uvijek dostavljamo na nadležno postupanje MUP-u i DORH-u, navodi Ministarstvo zdravlja u svom odgovoru.

Ministarstvo socijalne politike i mladih u svom očitovanju navodi da je krčki Centar za socijalnu skrb žurno poduzeo niz mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta odmah po zaprimanju obavijesti KBC Rijeka (8. kolovoza) da su protivno mišljenju i preporuci liječnika roditelji odlučili dijete kojemu je dijagnosticiran Non-Hodgin limfom odvesti iz bolnice.

Centar je već 11. kolovoza obavio terenski izvid u Omišlju gdje je dječakova majka, koja tamo živi, upoznata s odredbama Obiteljskog zakona o pravima djeteta na skrb za zdravlje i život, i uz njih vezane dužnosti roditelja, te joj je izrečena mjera iz čl. 109. Obiteljskog zakona, odnosno 'upozorenje na pogreške i propuste u skrbi i odgoju djeteta'.

Zatim je 13. kolovoza Centar kod Općinskog suda u Rijeci pokrenuo postupak oduzimanja prava roditeljima da žive sa svojim djetetom i odgajaju ga, te prijedlog za hitno donošenje privremene mjere kojom bi se dijete do okončanja navedenog postupka povjerilo na čuvanje i odgoj Dječjem domu 'I.B. Mažuranić' u Lovranu.

Istog dana Centar je Policijskoj postaji Krk podnio kaznenu prijavu protiv djetetovih roditelja.

Dan kasnije Centar je Općinskom sudu u Rijeci uputio prijedlog za lišenje prava na roditeljsku skrb i predložio da se hitno odredi privremena mjera kojom bi se skrbnica za poseban slučaj ovlastila, da u ime i za korist djeteta donese odluku o dozvoli liječenja, u za to odgovarajućoj medicinskoj ustanovi.

Deset dana nakon toga, 24. kolovoza u Stalnoj službi Delnice i Opatija održano je ročište. Budući da su roditelji sudu priložili dokaz kako za 1. rujna imaju dogovoren pregled u Klinici za tumore u Avianu u Italiji, sud im je naložio da u roku 15 dana, dakle do 7. rujna dostave dokaze da je realizirano daljnje liječenje i dijagnostička obrada djeteta u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

Centar za socijalnu skrb na Krku zaprimio je 3. rujna dopis KBC Rijeka u kojem ga obavještavaju da su iz Klinike u Avianu priopćili da je otac u dogovorenom terminu doveo dijete na pregled, ali je i tamo odbio nastavak liječenja.

Centar po toj obavijesti isti dan sudovima u Delnicama i Opatiji dostavlja podnesak kojim traži da se odmah donesu odluke bez obzira što nije istekao rok dan roditeljima, navodi Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci izvijestilo je da po zaprimljenoj kaznenoj prijavi Policijske uprave provodi izvide vezane uz smrt devetogodišnjaka čiji su roditelji odbili bolničko liječenje. Dječak je umro 5. rujna.