OPĆA BOLNICA VIROVITICA

Rodilište-prijatelj djece

22.10.2010 u 09:18

Bionic
Reading

Nakon Slavonskog Broda i Osijeka, Virovitica je treći slavonski grad čije je rodilište dobilo priznanje Rodilište prijatelj djece. Povjerenstvo programa Rodilišta prijatelja djece ocijenilo je da virovitičko rodilište zadovoljava sve uvjete da stekne ovaj prestižni naslov

Na prigodnoj svečanosti, priznanje je ravnateljici Opće bolnice Virovitica, dr. Ani Bajer Feketić i voditelju rodilišta bolnice, dr. Trvtku Kovačeviću, uručio koordinator programa Rodilišta prijatelji djece, prof.dr.sc. Josip Grgurić i voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Antoinette Kaić-Rak. Ploču ‘Rodilište prijatelj djece’ na ulazu otkrili su zajedno predstavnici bolnice i dožupani virovitičke županije, Zvonimir Koić i Zdravko Dijaković.

Svako rodilište koje želi postati ‘Rodilište-prijatelj djece’ treba dokazati da je sustavno primijenilo 10 koraka do uspješnog dojenja. Radi se o 10 kriterija koji izravno utječu na povećanje kvalitete skrbi o majkama i djeci u rodilištima.

Povjerenstvo za ocjenu rodilišta ocijenilo je kako su zaposlenici virovitičkog rodilišta vrlo temeljito pristupili ispunjavanju svih koraka, a posebni uspjeh je postignut u ostvarivanju 4. koraka koji govori o kontaktu ‘koža na kožu ‘majke i bebe neposredno nakon rođenja

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija su 1991. godine pokrenuli inicijativu Rodilišta prijatelji djece s ciljem poticanja rodilišta širom svijeta na promociju i podršku pri dojenju, a u Hrvatskoj se inicijativa ponovo pokrenula krajem 2006. godine. Sredstva za provođenje ovog programa u Hrvatskoj osigurale su hrvatske tvrtke i građani te sama rodilišta, uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Do sad je priznanje Rodilište prijatelj djece primilo 18 rodilišta u Hrvatskoj, što je više od polovice ukupnog broja rodilišta u našoj zemlji.