MINISTAR PRAVOSUĐA

'Rodbinski sam vezan s Lukom Bebićem, ali on nije znao da ću u Vladu'

03.02.2016 u 09:35

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ante Šprlje (36) na ministarsku je dužnost došao s dužnosti općinskog suca u Metkoviću. Do dolaska na ministarsku funkciju sa suprugom i kćerkicom živio je u rodnim Matijevićima, selu od stotinjak stanovnika sedam kilometara od Metkovića. U razgovoru za Jutarnji list da se, bez obzira što dolazi sa suda koji ima samo šest sudaca i s tri i pol godine sudačkoga staža, osjeća kompetentnim obavljati ministarski posao

'Iza mene je 11 godina rada u pravosudnom sustavu i nijedan od 10 ministara na ovoj poziciji nije skupio toliko iskustva u sustavu. Prije sudačkoga poziva pet sam godina bio sudski savjetnik, a prije toga pripravnik na državnom odvjetništvu. Ne želim umanjiti stručnost mojih prethodnika, ali ja imam solidno iskustvo', kazao je Šprlje.

Dodao je da bez obzira što inozemni mediji ocjenjuju da je Hrvatska dobila ultradesnu vladu sebe ne bi svrstao ni u kakav svjetonazor.

'Doveden sam da pomognem pravosuđu i uvedem reda u taj resor, a ne da se svrstavam. Ne bih sebe svrstao ni u jednu opciju. Legalist sam i moja pozicija je da se zakoni RH moraju primjenjivati', kazao je Šprlje.

Potvrdio je da rodbinski vezan s Lukom Bebeićem, bivšim šefom Sabora, ali i dodao da Bebić nije znao da je jedan od kandidata za Vladu.
Kao goruće probleme pravosuđa naveo je prevelik broj neriješenih predmeta i predugo trajanje sudskih postupaka te djelomična neujednačenost sudske prakse.

'Problemi u pravosuđu nakupljaju se, usudio bih se reći, još od Austro-Ugarske. Potreban je novi zamah. Problem je i što se vrlo malo sporova u Hrvatskoj rješava na miran način', istaknuo je Šprlje.

'Smatra da je reorganizacija mreže sudova pokrenuta u vrijeme njegova prethodnika bila dobra stvar te da se sada analizira na kojim je točno područjima ta reorganizacija uspješna, a na kojima nije, i na temelju provedene analize provest će korekcije teritorijalne reorganizacije pravosuđe', istaknuo je Šprlje.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

413937 ,413702 ,413138 ,413048