OMG

Rock balancing

07.10.2010 u 17:10

Bionic
Reading

Rock balancing (doslovan prijevod: balansiranje kamenja) umjetnost je, disciplina i/ili hobi postavljanja kamenja jednog na drugo u različite položaje bez korištenja vezivnih materijala. Da, i to postoji. Neki, pak, kažu i da je ova disciplina – gubljenje vremena


Ako ste na prvu pomislili da se radi o hrpi nasumično nabacanog kamenja na kakvu možete naići na, primjerice, gradilištu ili u prirodi, varate se. U ovom slučaju radi se o pomno i pažljivo ručno složenom kamenju koje se postavlja u položaje koji izgledaju kao nešto što je nemoguće izvesti i što prkosi svim zakonima fizike. Upravo u tome je ljepota rock balancinga, u momentu koji izaziva wow efekt kod promatrača. Skulpture naprosto izgledaju kao da će se svakog treba srušiti… A zapravo neće.

Zen slaganja kamenja

Ekipa koja se bavi ovom disciplinom nekad se igra samo s dva kamena, može ih koristiti nekoliko, a ponekad i više od deset. Osim kamenja, u radove je potrebno uložiti puno strpljenja i koncentracije, a obavezne su i mirne ruke kako bi se izbjeglo raspadanje struktura, pogotovo na samom kraju slaganja. Nemojte misliti da se slagači koriste trikovima, magijom, ljepilom, žicom ili nekim drugim vezivnim materijalom - kamenje koje vidite na slikama doslovno je posloženo jedno na drugo u savršenu ravnotežu. Nije zalijepljeno niti se radi o jednom isklesanom komadu kamena - to, naravno, uopće ne bi bilo fora, a gotove skulpture izgledaju nevjerojatno, da ne kažemo - fizički nemoguće. I to je sva njihova čar.

Preduvjet za bavljenje rock balancingom je smirenost, a neki koji se bave time rade to u meditativne svrhe. Ovisno o načinu slaganja kamenja, postoje četiri vrste rock balancinga: pure balance, counter balance, balanced stacking free style, a neki od poznatijih umjetnika su Andy Goldsworthy, Dave Gorman i Bill Dan. Rock balancing koristi se i u svrhu performansa, a ima i onih koji se raspakiraju nasred neke vrlo frekventne ulice i tamo po cijele dane sjede i slažu svoje kreacije (popraćeni zbunjenim pogledima prolaznika). Nekad izazivaju podsmijeh, a nekad divljenje.

Inukshuk
Rock balancing nalikuje na inukshuk. Inukshuk je naziv za kamene oznake koje su stanovnici Arktika od Aljaske do Grenlanda izrađivali radi boljeg snalaženja po nepreglednim tundrama i vječnom ledu sjeverne polutke. Lokalnom stanovništvu ove naslage kamenja korisne su pri orijentaciji i navigaciji tijekom putovanja i lova, a koristile su se i kao skrovišta za hranu. Dok rock balancing naginje umjetnosti, inukshuk je više praktične prirode – za njega je važno da se ističe na obzoru i ima specifičan dizajn za izradu kojeg nije potrebno umijeće ni koncentracija i mirne ruke.