izrael

Rivlin: Gantz i Netanyahu imaju 48 sati za formiranje vlade

14.04.2020 u 11:22

Bionic
Reading

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin u utorak je dao predsjedniku parlamenta Bennyju Gantzu i premijeru Benjaminu Netanyahuu dodatnih 48 sati da, u trenutku kada se zemlja suočava s krizom koronavirusa, hitno formiraju vladu nacionalnog jedinstva

Pošto je Gantzu u ponedjeljak u ponoć istekao mandat za formiranje vlade, predsjednik Rivlin je dao zeleno svijetlo zajedničkom zahtjevu dvaju političkih čelnika da do srijede u ponoć dogovore vladu nacionalnog jedinstva i tako okončaju najdulju političku krizu u povijesti Izraela.

Rivlin je odlučio produljiti rok za 48 sata 'na temelju dojma da su Gantz i Netanyahu vrlo blizu postizanja sporazuma', priopćio je predsjednikov ured.

Benny Gantz, bivši general i čelnik centrističke stranke Kahol Lavan (Plavo-bijeli, po bojama izraelske zastave), je dobio mandat za formiranje buduće vlade nakon parlamentarnih izbora 2. ožujka, trećih u manje od godinu dana.

Odrekavši se, barem kratkoročno, ambicije da postane premijer, Gantz je izazvao nemalo iznenađenje kada je krajem ožujka objavio namjeru da oformi vladu zajedno sa svojim suparnikom Netanyahuom, kako bi zemlja dobila prijeko potrebnu vladu u trenutku kada se suočava s epidemijom Covida-19.

No, razgovori između dva politička tabora nisu bili okončani do ponedjeljka u ponoć i prema tom scenariju predsjednik Rivlin je u teoriji trebao zastupnicima dati tri tjedna vremena da pronađu kandidata koji je sposoban dobiti dovoljnu potporu za formiranje buduće vlade.

No, na zajednički zahtjev dvojice čelnika, predsjednik je odobrio izvanredno produljenje koalicijskih pregovora.

'Netanyahu, kucnuo je trenutak istine. Izraelci od nas očekuju da ostavimo po strani naše razmirice i da zajedno radimo za njih (...) Povijest nam neće oprostiti ako to ne učinimo', rekao je Gantz u televizijskom obraćanju.

Objasnio je da mu izvanredna situacija u zemlji nalaže da se odrekne obećanja da neće biti u vladi koju vodi Netanyahu.

Netanyahu je sredinom ožujka trebalo početi suđenje nakon podizanja optužnice za korupciju u nizu slučajeva, ali je odgođeno nakon uvođenja mjera izolacije i privremenog zatvaranja sudova. Taj 70-godišnjak već 14 godina vodi Izrael. Posljednjih godinu dana vodi prijelaznu vladu.