PREKRASNA ŽIVOTINJSKA PRIČA

Risa Martina našli napuštenog i neuhranjenog, danas slobodno luta šumama

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 16.05.2018 17:40
  • Objavljeno 16.05.2018 u 17:36
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ministarstvo zaštite okoliša i enegetike

Mladunče risa koje je u srpnju 2017. nađeno napušteno i izgladnjelo nakon godine dana vraćeno je u prirodu. Riječ je po prvom slučaju spašavanja mladunca risa u Hrvatskoj u kojoj živi tek 40 do 60 jedinki ove ugrožene vrste

Populacija risa (Lynx lynx) u Republici Hrvatskoj je iznimno mala, jedna je od najugroženijih vrsta pa je svaka jedinka risa izuzetno važna. Prema stručnim procjenama, danas u Hrvatskoj živi od 40 do 60 jedinki risa.

'Stoga nam je drago informirati javnost kako je prvo spašavanje mladunčeta risa u Hrvatskoj i povratak u prirodu jedinke ove kritično ugrožene vrste završilo uspješno', priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Radi se o mladuncu risa kojega je u srpnju 2017. u šumi iznad Bribira, kraj Novog Vinodolskog, napuštenoga i izgladnjeloga pronašao lokalni lovac koji je o svemu obavijestio predsjednika lovačkoga društva. S obzirom da se radi o strogo zaštićenoj životinji, po dojavi su na teren izašli članovi Interventnog tima za vuka i risa nadležnoga Ministarstva zaštite okoliša i energetike, uključujući djelatnike Javne ustanove Priroda Primorsko-goranske županije.

  • +2

Ris Martin

Izvor: Društvene mreže / Autor: Javna ustanova Priroda

Prema uputi stručnjaka s Veterinarskoga fakulteta, mladunac risa je primio potrebnu terapiju u veterinarskoj ambulanti u Crikvenici nakon čega je prebačen u Zoološki vrt grada Zagreba. Utvrđeno je da se radi o mužjaku pa su ga na prijedlog lokalnoga lovačkoga društva nazvali Martin po svecu zaštitniku mjesta pronalaska.

Zoološki vrt grada Zagreba je brinuo o risu Martinu od srpnja do kraja rujna 2017. kada je premješten u NP Risnjak gdje mu je izgrađena privremena nastamba. Prilikom držanja risa u nastambi poštovala su se sva pravila, kao i iskustva drugih stručnjaka iz zemalja koje su to provele (Portugal, Slovačka i Rumunjska), a na način da se izbjegavao direktan kontakt s životinjom kako bi zadržala svoje karakteristike vrste i kako se ne bi razvila navika na prisutnost i miris ljudi.

Tako je 29. siječnja 2018. godine ris Martin pušten iz privremene nastambe, s GPS ogrlicom koja omogućava danonoćno kontinuirano praćenje njegovog kretanja, a predstavlja i sigurnosnu mjeru. Nakon dva mjeseca praćenja ustanovljeno je da ris Martin boravi na području Gorskog kotara i Slovenije u dubokim šumskim područjima izbjegavajući naselja, da je opravak uspješno proveden te da je jedinka osposobljena za samostalan život.

U zajedničkoj akciji spašavanja sudjelovali su lovci iz lovačke udruge Vinodol iz Bribira, Veterinarska ambulanta Crikvenica, članovi Interventnog tima za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Javna ustanova Priroda, Zoološki vrt Grada Zagreba, stručnjaci Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!