UGROŽENA VRSTA

Upoznajte endemskog kineskog leoparda, novog stanovnika zagrebačkog ZOO-a

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.03.2019 15:14
  • Objavljeno 10.03.2018 u 22:08
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U zagrebačkom Zoološkom vrtu u nedjelju, 11. ožujka, održat će se edukativni događaj 'Svijet mačaka', u sklopu kojega će posjetitelji moći upoznati i novog stanovnika ZOO-a - kineskog leoparda

'Dvogodišnji mužjak kineskog leoparda u Zagreb je stigao iz Krakowa. Ime mu je Tadzik i, slažu se svi koji se o njemu brinu, odlično mu odgovara', priopćeno je u subotu iz zagrebačkog Zoološka vrta.

Kineski leopard Tadzik predstavnik je ugrožene, endemske podvrste leoparda koja živi samo u sjeveroistočnoj Kini, području umjerene klime. Procjenjuje se da u prirodi ima manje od 500 jedinki te vrste.

No, populacija kineskog leoparda je fragmentirana, pa pojedina područja imaju manje od pedeset jedinki. To znači da bi vrlo brzo moglo doći do izumiranja kineskog leoparda u prirodi. Razloga za ugroženost ima niz - od sukoba s ljudima preko krivolova do nedostatka hrane i gubitka staništa.

Iste opasnosti ugrožavaju i većinu drugih divljih mačaka, pa edukatori Zoološkog vrta za nedjelju pripremaju edukativni događaj 'Svijet mačaka'. Program će trajati od 10 do 17 sati, a u 17 sati timaritelji pripremaju uzbudljivu priču o lavovima.

U Lavljoj stijeni Kidepo bit će postavljen edukativni kutak o divljim mačkama. Djeca će moći proučavati preparate, poput krzna tigra i risa, lubanje lava, kandži, otiska šapa itd. Na radionici će se izrađivati repovi mačaka, a oni natjecateljskog duha uključiti se u igru s temom rasprostranjenosti divljih mačaka u svijetu. Naime, te životinje žive na svim kontinentima, osim u Australiji i na Antarktici.

Među najpoznatijim su velikim mačkama lav, tigar, leopard i jaguar. Iako velike mačke spadaju među najkarizmatičnije životinje na svijetu, sve su ugroženije, najviše zbog ljudskih aktivnosti. Populacija tigrova u posljednjih se stotinu godina smanjila za čak 95, a afričkih lavova u posljednjih dvadeset godina za 40 posto. Kako bi se velike mačke sačuvalo od izumiranja, stvaraju se uzgojni programi i sigurnosne populacije u zoološkim vrtovima. Riječ je o tzv. arkama za slučaj da određena vrsta nestane u prirodi.

U takvim programima sudjeluje i Zoološki vrt grada Zagreba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!