LESAR TRAŽI

'Riješite referendum o ćirilici pa onda nastavite s ustavnim promjenama'

21.01.2014 u 13:05

Bionic
Reading

I dalje nije poznato koja je sudbina ustavnih promjena koje je krajem prošle godine, zatraživši dulju javnu raspravu, stopirao HDSSB. Već sljedeći tjedan ta će stranka u Saboru organizirati okrugli stol, a kakva je budućnost izmjena Ustava, priupitali smo i Dragutina Lesara iz Hrvatskih laburista i HNS-ova člana Odbora za Ustav Gorana Beusa Richembergha

Ako se pita HNS-ovca Beusa Richembergha, ustavne promjene idu dalje. 'Najvažniji dio u tom korpusu pitanja izmjena ustavnog teksta tiče se utvrđivanja postupaka i reguliranja pitanja referenduma. To je ono što je iznimno važno za sve nas, za razvoj demokracije, za definiranje instituta kao takvog', kazao je Beus Richembergh.

Iako je uvjeren da ustavne promjene idu dalje, Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista kaže da razgovora među strankama oko toga nije bilo u posljednjih mjesec dana. On sam smatra da s ustavnim promjenama ipak treba malo pričekati.

'Smatram da Sabor ne bi trebao nastaviti proces ustavnih promjena tako dugo dok se ne donese odluka o građanskoj inicijativi za referendum koja je formalno pravno u toku. Zbog činjenice da je u Saboru 650.000 potpisa za još jedan građanski referendum, Sabor mora donijeti odluku i to skinuti s dnevnog reda kako bi daljnja rasprava o ustavnim promjenama bila oslobođena tog slučaja, kako bi se riješile sve nesuglasice i otklonila svaka mogućnost da su promjene zbog aktualnih inicijativa koje u Hrvatskoj postoje', kazao je Lesar.