SPORNA UČINKOVITOST

Riječkim liječnicima odriješene ruke za cijepljenje mlađih kroničara AstraZenecom; Beroš ponavlja da je cjepivo sigurno za starije osobe

15.02.2021 u 11:55

Bionic
Reading

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, na konferenciji za medije govorio je o procijepljenosti u njegovoj županiji. Izvijestio je o dva novooboljela na 133 laboratorijske obrade u posljednja 24 sata i relativno niskom udjelu od 6-7 posto pozitivnih među testiranima u zadnjih tjedan dana. 'Približavamo se postotku od pet posto pozitivnih, koji je ciljan', kazao je Mićović

Na respiratoru su četiri osobe, nema umrlih.

'Mi smo jedna od županija s najvećim brojem testiranja, 119.628 od početka pandemije. Od početka je 194 ljudi je umrlo u Primorsko-goranskoj županiji', rekao je Vladimir Mićović i kazao kako je ovaj sustav stabilan i pouzdan.

Do sada su se, kaže Mićović, fokusirali na cijepljenje u domovima za starije, kao i zdravstvene djelatnike.

'Njih smo procijepili u visokom postotku. U ovom tjednu počinjemo s procjepljivanjem starije populacije na tri punkta u gradu, zapadni na Zametu, istočni na Mežici i u HZJZ-u, ali i u sedam ispostava. Povećat ćemo broj punktova za još četiri. Prema dogovoru s liječnicima obiteljske, on će pozivati na punktove po pet pacijenata', rekao je Mićović, te kazao kako će u naredna tri dana cijepiti s 1150 doza, prenosi N1.

Liječnicima su, kaže, dali prijedlog da se, ako netko od pacijenata ima dvojbu oko AstraZenece, mogu na cijepljenje slati i nešto mlađe kategorije.

'To su kategorije od 60 godina i niže, jer se za njih jasno kaže da nema nikakvih dvojbi i nejasnoća oko aspekata učinkovitosti. Sve platforme cjepiva jako su učinkovite u zaštiti od težih formi bolesti i ishoda. Za ljude koji završavaju u bolnicama, smanjuje se broj onih koji završavaju na intenzivnoj', rekao je Mićović, pa pojasnio:

'Naš naputak nije bio da ne šalju starije, nego da se orijentiraju na mlađu populaciju kroničara, kojih je mnogo u populaciji', kazao je Mićović.

Prijedlog je da cijepi sve starije stanovništvo, ali ako imaju dvojbu, ako se ona iskazuje u komunikaciji u pacijenata, prijedlog je da se cijepi mlađa populacija kroničara, ponovio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite istaknuo je da je AstraZenecino cjepivo učinkovito za starije od 65 godina.

“Potrebno je biti fokusiran, otvoren u cijepljenju i da na kvalitetan način to iskomuniciraju. Mi smo procijepili i 800 starijih kroničnih bolesnika koji nisu u domovima za starije”, kazao je.

Rekao je kako oni očekuju i Modernino, Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo.

'Organizacija je najvažnija, procjepljivanje na punktovima… Najpotrebitiji trebaju prvi dobiti. AstraZeneca treba dopuniti dokumentaciju i oni će, kao kvalitetno cjepivo, u neko dogledno vrijeme dostaviti potrebnu dokumentaciju', kazao je Mićović.