centar za proteomiku

Riječki znanstvenici u potrazi za lijekom protiv koronavirusa

12.02.2021 u 19:43

Bionic
Reading

Znanstvenici diljem svijeta užurbano tragaju za lijekom protiv COVID-a. Na tome rade i znanstvenici Medicinskog fakulteta u Rijeci koji razvijaju monoklonska protutijela, koja se koriste kao alat u pronalaženju i razvoju mogućih lijekova. Liječenje tom metodom zasad je odobreno u SAD-u, a hoće li i Europska agencija za lijekove dati zeleno svjetlo, znat će se nakon ocjene dostupnih podataka.

Jedan od najmoćnijih alata u borbi protiv bolesti su protutijela. Osim što ih stvara imunosni sustav, razvijaju se i laboratorijski, i to u Rijeci.

- Mi razvijamo monoklonska protutijela za specifične namjene, a ona su ključ temeljnih istraživanja gdje vi želite razviti nešto novo, otkriti nešto novo, objašnjava doc. dr. sc. Ilija Brizić, Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Na osnovi protutijela riječki znanstvenici, u suradnji s izraelskim sveučilištem, razvili su prototip potencijalnog lijeka za koronavirus, prenosi HRT.

- Nakon šest mjeseci rada počinjemo dobivati neke prve rezultate. Jučer je u objavu poslan rad u kojem je razvijen novi prototip lijeka za koronavirus, a naša protutijela bila su temeljni alat koji su oni koristili u tom istraživanju, ističe Brizić.

Učinkovitima se smatraju u početnoj fazi infekcije, smanjuju potrebu za hospitalizacijom i zasad se primjenjuju u SAD-u. S obzirom na to da su terapijske mogućnosti za COVID ograničene, a cijepljenje sporo napreduje, takvi lijekovi mogli bi biti ključni za znatan broj pacijenata, ističu stručnjaci.

- Mi moramo znati na razini stanice što će se njoj dogoditi kad mi njoj damo protutijelo. Bez bazične znanosti se ne može. Preriskantno je dati lijek ako nemamo pozadinske informacije, napominje Paola Kučan Brlić iz Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Posljednjih 20-ak godina antitijela se primjenjuju i kao lijekovi kod onkoloških i autoimunih bolesti. Zato u Centru razvijaju i ona za borbu protiv tumora.

- Jedno takvo tijelo koje je potaklo od nas iduće godine moglo bi krenuti u klinička istraživanja kod pacijenata, što će svakako biti veliki uspjeh ako dođe do toga, kaže Kučan Brlić.

Riječki Centar za proteomiku osnovan je prije 15 godina, a vodi ga prof. Stipan Jonjić. 40-ak znanstvenika trenutno radi na 15 projekata.