SVEUČILIŠTE OXFORD

Lijek tocilizumab smanjuje smrtnost kod hospitaliziranih Covid pacijenata

11.02.2021 u 23:54

Bionic
Reading

Lijek za artritis tocilizumab tvrtke Roche smanjuje rizik od smrti kod pacijenata hospitaliziranih uslijed teškog oblika covida-19, skraćuje vrijeme oporavka i smanjuje potrebu za mehaničkom ventilacijom, pokazali su u četvrtak rezultati ispitivanja sveučilišta Oxford koje se provodi posljednjiih godinu dana.

"Sada znamo da je tocilizumab koristan za sve covid pacijente s niskom zasićenošću kisikom i ozbiljnom upalom", kazao je Peter Horby, profesor odjela za nove zarazne bolesti Sveučilišta Oxford i glavni znanstvenik na projektu ispitivanja lijekova za moguću primjenu kod oboljelih od covida-19.

Radi se o projektu RECOVERY pokrenutom u ožujku 2020.

Tocilizumab, koji se prodaje pod nazivom Actemra, je protuupalno monoklonalno antitijelo koje se primjenjuje intravenozno u liječenju reumatoidnog artritisa, a djeluje tako da smanjuje razinu proteina interleukina-6 (IL-6) kojeg pacijenti s reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što uzrokuje upalu.

Lijek blokira taj protein i tako se upala smiruje pa se smatra da bi mogao spriječiti i prekomjernu reakciju imunološkog sustava kod nekih pacijenata s koronavirusom. Riječ je o citokinskoj oluji zbog koje upalne molekule otežavaju disanje, odnosno virus onemogućava normalan rad pluća i dotok kisika.

U lipnju prošle godine je tijekom projekta ispitivanja lijekova za moguću namjenu u tretmanu oboljelih od koronavirusa također utvrđeno da smrtnost smanjuje i naveliko dostupan deksametazon. Taj steroid smanjuje smrtnost među oboljelima od teškog oblika covida-19 za trećinu.

Prema rezultatima ispitivanja, tocilizumab je znatno smanjio smrtnost, s 596 pacijenata (29%) koji su umrli unutar 28 dana u odnosu na 694 umrlih (33%) koji su primali uobičajenu njegu.

Razlika od četiri posto znači da će na svakih 25 pacijenata tretiranih tocilizumabom biti spašen jedan život, objasnio je Horby.

Istaknuo je da rezultati jasno pokazuju korist od primjene kombinacije tocilizumaba i deksametazona u liječenju najtežih posljedica covida-19. Ta kombinacija, kako tvrdi. povećava stopu preživljavanja, skraćuje boravak u bolnici i smanjuje potrebu za mehaničkim ventilatorima.