SLUČAJ IPSILON

Riječki sud ukinuo pritvor Golemoviću

09.10.2009 u 16:26

Bionic
Reading

Nakon što je riječki USKOK danas podigao optužnicu protiv privatnog poduzetnika Dražena Golemovića (38) i još osmero osoba, i to za kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti, davanja i primanja mita i protuzakonito posredovanje, izvanraspravno sudsko Vijeće ukinulo je pritvor prvooptuženom Golemoviću koji će se u nastavku sudskog procesa zajedno s ostalim optuženicima braniti sa slobode.

RIJEKA - Ostali optuženici još prije su pušteni iz pritvora. Podsjetimo, Dražen Golemović graditelj je nekoliko desetaka istarskih vila na području grada Poreča, vjenčani je kum likvidiranog Vjeke Sliška, a do uhićenja živio je u Poreču sa Sliškovom suprugom i djecom.

Kako je USKOK objavio na svojim internetskim stranicama (navodeći inicijale), Dražen Golemović (38) optužen je da je od ožujka 2008. do travnja 2009. u Poreču i drugim mjestima u Istri i Zagrebačkoj županiji u više navrata zatražio od policijskog službenika Nedjeljka Mijošeka (41) da pribavlja službene podatke koje nije mogao pribaviti na zakonit način. Mijošek je to, navodi se u optužnici, obavljao uz pomoć policijskih službenika Sonje Štević-Mijošek (39), Željka Muellera (32), Ante Bravića (31) i Ivice Šoštarića (29).

Golemović je optužen i da je Mijošekovim posredovanjem od carinskog službenika Silvana Legovića (37) dobivao službene podatke koji po zakonu nisu dostupni. Legović se još tereti da je u više navrata, ponovno uz Mijošekovo posredovanje, omogućio jednoj osobi da uveze veću količinu robe bez carinskog nadzora i plaćanja poreza i carine.

Davorka Smoković
(50) optužena je da je kao općinska državna odvjetnica na višekratno Golemovićevo traženje pristala dogovoriti mu sastanak s policijskim službenikom istarske Policijske uprave zaduženim za rad u predmetu povezanu s poslovanjem tvrtke u Golemovićevu vlasništvu. Za tu uslugu ju je Golemović u veljači 2009. nagradio ogrlicom od bijelog zlata, stoji u USKOK-ovu priopćenju.

Tadašnji pročelnik u Poreznoj upravi u Područnom uredu u Pazinu Elvis Drandić (35), inače bivši nositelj HDZ-ove liste za grad Vodnjan na nedavnim lokalnim izborima, tereti se da je od rujna 2007. do travnja 2009. davao Golemoviću korisne informacije o pripremi i tijeku poreznog nadzora nad trgovačkim društvima u njegovu vlasništvu te o tijeku provedbe policijskih izvida nad njim i njegovim trgovačkim društvima.

Drandić je optužen i da je sprječavao daljnje porezne kontrole, za što je od Golemovića dobio skupocjen televizor i glazbenu liniju.

U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv Golemovića, dok je protiv ostalih osmero okrivljenika predložena primjena sigurnosne mjere zabrane obavljanja zvanja, djelatosti ili dužnosti.