PRAVDA SPORA, ALI DOSTIŽNA

Riječki sud kažnjen zbog predugog suđenja

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.04.2009 09:53
  • Objavljeno 02.04.2009 u 08:46
sud presuda tužba

sud presuda tužba

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Rješavajući predmet za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, kojeg je podnio P. K. iz Rijeke (podaci poznati redakciji op.a.), sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske Davorka Lukanović-Ivanišević odlučila je u korist predlagatelja

Tako je Županijski sud iz Rijeke dužan donijeti odluku u roku od tri mjeseca, računajući od dana dostave rješenja, a predlagatelju P. K. je određena primjerena naknada u iznosu od 16.000 kuna.

– Navedeni iznos isplaćen mi je preko Ministarstva financija iz proračuna Republike Hrvatske, ali, nažalost, Županijski sud još uvijek nije riješio predmet. Naime, Vrhovni sud svoje rješenje donio je još 31. prosinca 2007. godine, a sada je ožujak 2009. godine! Dakle dosuđeni rok od tri mjeseca ja debelo probijen, ali presude još uvijek nema. Naprosto ne znam što bih više mogao reći, kazao nam je P. K.

Sugovornik Novog lista pristao je na objavu inicijala, a inače je riječ o pravom pravnom znalcu. Njegov »problem« datira iz 1991. godine kada je tužio dvije tvrtke radi naknade štete. Tek na ročištu od 17. prosinca 2004. godine donesena je i objavljena presuda po kojoj je prihvaćen tužbeni zahtjev, a budući da se tuženik žalio na presudu – Županijski sud još uvijek nije po njoj postupio.

U obrazloženju osnovanosti zahtjeva za zaštitu prava na suđenje u razumnonm roku Vrhovni sud ističe da nije uzeo u razmatranje rok od dana podnošenja tužbe 19. studenoga 1991. godine, već od 6. studenoga 1997. godine kada je stupio na snagu Zakon o potvrđivanju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Tako je pravno relevantno razdoblje počelo teći 6. studenoga 1997. i traje do 31. prosinca 2007. godine.

Vrhovni sud je ocijenio da je duljina trajanja postupka ukazala da je povrijeđeno pravo P. K. na suđenje u razumnom roku, što je zajamčeno Ustavom RH (članak 29. stavak 1.). Utvrđena je neaktivnost suda sve do 8. listopada 2001. godine, a vještak je preuzeo spis još 23. kolovoza 1993. godine.

Protiv rješenja Vrhovnog suda nije dopuštena žalba, a Županijski sud iz Rijeke, odnosno država – koju zastupa Državno odvjetništvo, može pokrenuti ustavnu tužbu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi