migrantska kriza

Riječki gradonačelnik pozvao premijera i ministarstva na veći angažman oko migrantskog vala

17.01.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izvijestio je u utorak da je pozvao premijera i nadležna ministarstva na veći angažman vezan uz migrantski val koji prolazi Rijekom

Marko Filipović je na kolegiju gradonačelnika rekao da je pisao predsjedniku Vlade i ministarstvima s pozivom da se aktivnije uključe u rješavanje pitanja velikog broja migranata koji dolaze željeznicom u Rijeku, tu se kratko zadržavaju te nastavljaju put prema drugim zemljama EU.

"Vlada ne bi trebala voditi brigu samo o vanjskim granicama u okviru šengenskog prostora, nego i o sigurnosnom stanju unutar granica zemlje. Potreban je veći angažman policije i Hrvatskih željeznica, jer se njenim uslugama koriste migranti i zadržavaju na području HŽ", rekao je Filipović.

Nadao sam se da će se s ulaskom u šengenski prostor smanjiti val migranata, ali to se nije dogodilo. Mi samo nastojali pomoći u skladu s našim mogućnostima, rekao je.

Istaknuo je da se u središtu Rijeke, na području oko željezničkog kolodvora, već neko vrijeme vide rezultati goleme migrantske krize. Zahvalio se nevladinim udrugama i Riječkoj nadbiskupiji, koji su s gradskom upravom organizirali punkt za pomoć migrantima. Naglasio je da je iz proračunskih rezervi Grada Rijeke za ovu namjenu izdvojeno oko pola milijuna kuna.

Kod nekadašnjeg trgovačkog centra Graziani, u blizini željezničkog kolodvora krajem studenoga prošle godine otvoren je tranzitni punkt za pomoć migrantima. Tu su smješteni kontejneri s tuševima, sanitarnim čvorom i za otpad. Organizirano je redovno čišćenje, a svakodnevno se doprema 200 obroka koji se pripremaju u riječkom Crvenom križu. Na punktu su u svako doba odgovorna osoba i volonteri.

  • +2
Migranti na željezničkom kolodvoru u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj