IZ GRADSKOG PRORAČUNA

Riječkim poduzetnicima 2,5 milijuna kuna bespovratnih subnvencija

28.12.2022 u 17:52

Bionic
Reading

Grad Rijeka je u 2022. godini putem javnog poziva dodijelio 173 bespovratne subvencije za 150 poduzetnika, za što je u gradskom proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna

Gradonačelnik Marko Filipović potpisao je u srijedu s dijelom poduzetnika ugovore o subvencioniranju, izrazivši tom prigodom zadovoljstvo velikim interesom poduzetnika za subvencije. Rekao je da broj poduzetnika u Rijeci raste, naglasivši da je u gradskom proračunu za iduću godinu za subvencije osigurano više novca.

Subvencije su se mogle ostvariti za subvencioniranje certificiranja proizvoda i procesa, brendiranje proizvoda, poticanje udruživanja, uvođenje IT sustava i aplikacija, za implementaciju industrijskog dizajna, subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme.

Subvencioniraju se i troškovi poduzetnika početnika, troškovi izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije te troškovi stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

Ovisno o mjeri, poduzetnici su mogli ostvariti bespovratne potpore u visini od 50 posto do 80 posto ostvarenih troškova.

Po prvi put ove godine je omogućena subvencija troškova ulaganja u tranziciju na štedljivije i obnovljive izvore energije, a tranzicija na štedljivije i obnovljive izvore energije se dodatno bodovala.

Nepovratne subvencije su dodijeljene u okviru Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Rijeke, u sklopu kojega je od 2008. poduzetnicima dodijeljeno 1575 subvencija vrijednih 22,6 milijuna kuna.