UBIJAJU SE KUHANJEM

Ribe u Dunavu i Dravi napali parazitski crvi

12.02.2013 u 08:33

Bionic
Reading

U nekoliko rijeka u Srbiji pojavio se parazit u slatkovodnim ribama koji tamo do sada nije zabilježen. Crv se u ribama nalazi u želucu, crijevima, trbušnoj šupljini i mišićima, napada smuđa, soma i štuku, a ljudskom zdravlju može štetiti ako se riba prije jela termički nedovoljno obradi. Hrvatski stručnjaci upozoravaju da su se pojavili i u Hrvatskoj

Crv iz roda Eustrongilus do sada nije viđen u Srbiji, a u ribama u Novom Sadu na Dunavu, Nišu, Grockoj i drugim mjestima, pronašli su ga znanstvenici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Dr. sc. Dražen Oraić s Veterinarskog instituta u Zagrebu kaže da je riječ o 'crvenom crvu' iz roda Eustrongilus, kojeg je relativno lako uočiti. Sukladno imenu, on se crveni u mesu i unutrašnjosti ribe.

'Nedavno smo ga pronašli na Jarunu, ali podatke o raširenosti u Hrvatskoj najbrže bismo prikupili kada bi nam svi koji sumnjaju, od ribiča do potrošača, prijavili uzorke na analizu. Zato pozivam sve da to naprave', poručio je Oraić.

Dr. sc. Anđelko Opačak, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, rekao je da su u ribama na Dravi i Dunavu protekle godine također pronađeni paraziti, ali da nema opasnosti za ljudsko zdravlje ako se riba propisno priprema za jelo.

'Ribu treba dobro ispeći ili skuhati i ti organizmi će uginuti jer ne trpe visoke ni niske temperature', objasnio je Opačak.

Prof. dr. Miroslav Ćirković srbijanskim medijima objasnio je da crva u okoliš raznose ptice, potom on izbacuje jaja u slatku vodu, jajima se hrane riječni organizmi, sve do grabežljivih riba. Kada dospije u prehrambeni sustav čovjeka, crv može uzrokovati zapaljenje želučane sluzokože, dijareju, povraćanje, i probleme s crijevima, a odstraniti se može jedino kirurški.

'Larva, odnosno crv veoma je tanak, dugačak od četiri do sedam centimetara i može se vidjeti golim okom u zaraženoj ribi. Nije opasan ukoliko se dobro termički obradi, a ubija ga i niska temperatura, tako da ni od mesa ovih riba koje je smrznuto na minus 18 stupnjeva ne postoji bojazan', rekao je Ćirković.

Mariniranje i soljenje ne može uništiti ovog crva, kao ni druge parazite.