HAVARIJA KOD ISTRE

Ribarica s 3 tone dizela zapalila se i potonula

24.02.2009 u 10:15

Bionic
Reading

Onečišćenje mora od požara talijanske ribarice, koja je jutros potonula zapadno od istarske obale, malih je razmjera i ne iziskuje angažman eko brodice, a stanje će iz zraka snimiti Obalna straža, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje je u svom priopćenju navelo više detalja o noćašnjoj nesreći ribarice, čija je posada spašena

ZAGREB - "S talijanske ribarice 'Maria Crocifisso', na kojoj je sinoć oko 20 sati iz još neutvrđenih razloga buknuo požar dok se nalazila 19 nautičkih milja zapadno od Poreča, spašena su sva četiri člana posade te nitko nije ozlijeđen.

Zbog drvene građe i plinskih boca koje su eksplodirale prije dolaska vatrogasaca, požar nije bilo moguće zaustaviti ni lokalizirati, te je ribarica jutros u 4 sata potpuno izgorjela i potonula na dubinu od 34 metra.

Članove posade spasila je talijanska ribarica "Zaffiro" koja ih je prevezla u Italiju.

Na 24 metarskom brodu luke upisa Chioggia u trenutku nesreće nalazila su se i tri metalna tanka u kojima je bilo 3 tone dizela, a koji su nakon potonuća isplivali na površinu. Gorivo za sada ne istječe iz plutajućih tankova, te nije utvrđeno da li je sadržaj u njima izgorio.

Plamen i eksplozije uzrokovali su onečišćenje mora malih razmjera koji ne iziskuju angažman eko brodice niti postavljanje zaštitnih brana oko mjesta potonuća.

Poziv u pomoć primila je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje u Rijeci, nakon čega su na mjesto događaja upućena brodica pomorske policije s vatrogascima te brodica LI Poreč. Također, prema gorućem brodu poslan je i m/b "Sea Giant" koji se nalazio najbliže ribarici a plovio je iz Pule prema luci Caorle.

Na mjestu potonuća trenutno nalazi se brodica Lučke ispostave Umag i policija. Onečišćenje mora iz zraka će utvrditi Obalna straža", kaže se u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica Marina Halužan..