JOSIPOVIĆ O VLADINOM POTEZU

'Rezanje plaća i mene pogađa no očito nema novca u kasi'

22.02.2013 u 16:41

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentirajući na zahtjev novinara prijedlog premijera Zorana Milanovića o smanjenu plaća u javnom sektoru, rekao je kako 'to nikome nije drago, ali očito kasa nema dovoljno novca'

'To i mene pogađa. To nikome nije drago, ali očito kasa nema dovoljno novca i ovo je trenutak kada, uz nužnost da se plaće smanjuju, moramo razmišljati o socijalnoj pravednosti', rekao je u Pazinu predsjednik Josipović i dodao kako bi se moglo razmišljati i o nekom drugom modelu kojim bi oni koji imaju veće plaće ili najveće plaće u sustavu više participirali, s tim da se najmanje plaće ne bi dirale.

Odgovarajući na pitanje novinara kada će biti raspisani izbori za Europski parlament, istaknuo je kako su ti izbori iznimno važni. 'Izbori imaju i simboličku važnost i meni je od iznimne važnosti da prođu prema najvišim demokratskim standardima', poručio je predsjednik Josipović i dodao kako će u vezi s izborima obaviti razgovore i konzultacije s vladom, parlamentarnim strankama i nevladinim organizacijama te se raspitati u DIP-u o tehničkim uvjetima ako bi izbori bili isti dan kada i lokalni.

'Demokracija je iznimno važna za našu zemlju i upravo će demokratski standardi i načela biti najvažniji pri donošenju odluke', istaknuo je predsjednik. Na pitanje kako komentira 400 tisuća potpisa prikupljenih tijekom nestranačke inicijative 'Referendumski ustanak', Josipović je rekao kako 'referendumi postoje da bi se demokratski izražavala volja ljudi'.

'Naravno, on mora biti uklopljen u opći pravni i politički sustav, prema tome - svaka inicijativa građana koja dobije podršku dobro je došla', poručio je. Predsjednik Josipović nije želio komentirati najavu po kojoj bi se 'minusi građana u bankama sveli do visine jedne plaće'. 'Teško mi je sad to komentirati, pustimo da se finalizira neki prijedlog', dodao je.

Predsjednik Josipović boravi danas u Istarskoj županiji, gdje se najprije sastao s gradskim čelnicima Pazina, a zatim u tome gradu otvorio Dane meda i posjetio tvrtku "Kamen Pazin". Poslijepodne će se sastati s čelnicima Bina Istre i posjetiti Centar za sigurnost upravljanja tunelom Učkom.