u zadnjoj sekundi

Revolucionarni slučaj: Fox News platit će 787 milijuna dolara da izbjegne suđenje

19.04.2023 u 08:55

Bionic
Reading

Fox News postigao je nagodbu s Dominion Voting Systems u zadnjoj sekundi uoči početka suđenja, te će platiti više od 787 milijuna dolara za okončanje kolosalne dvogodišnje pravne bitke koja je urušila vjerodostojnost desničarske TV mreže, javlja CNN

Nagodba Fox Newsa s tvrtkom Dominion Voting Systems u iznosu od 787,5 milijuna dolara najveća je javno poznata nagodba za klevetu u povijesti SAD-a koja uključuje medijsku tvrtku. Dogovor je pao nekoliko sati nakon što je porota položila prisegu na Vrhovnom sudu u Delawareu. Glasine o nagodbi kružile su sudnicom kada je, nakon pauze za ručak, postupak dramatično zaustavljen na gotovo tri sata bez ikakvog objašnjenja, dok su stranke očito dogovarale nagodbu.

'Stranke su riješile svoj slučaj', rekao je sudac Eric Davis, prije nego što je raspustio 12-članu porotu, pripisujući im zasluge da su strankama dale poticaj da postignu nagodbu, uzbuđeno hvaleći odvjetnike obiju strana. Revolucionarna nagodba, kojom je prevenirano tzv. medijsko 'suđenje stoljeća', značajna je za američko društvo.

'Da bi naša demokracija opstala još 250 godina, a nadamo se i mnogo dulje, svi moramo biti predani činjenicama... Današnji dan predstavlja zvonku podršku istini i demokraciji', kazao je odvjetnik Dominiona Justin Nelso.

  • +8
Fox News Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Fox News izjavio je da 'priznaje odluke suda kojima se određene tvrdnje o Dominionu smatraju netočnima', referirajući se na Davisovu nedavnu presudu da je 20 emisija te TV mreže s kraja 2020. sadržavalo očito neistinite tvrdnje da je Dominion 'namjestio' predsjedničke izbore. Međutim, zahvaljujući nagodbi Fox neće morati u eteru priznati da je širio laži o Dominionu, rekao je predstavnik Dominiona za CNN.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Dominio je izvorno tražio odštetu od 1,6 milijardi dolara, optužujući Fox da mu je uništio ugled emitiranjem neutemeljenih tvrdnji da su njegovi strojevi za glasovanje potajno mijenjali glasove u korist demokrata Joea Bidena, koji je pobijedio tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, republikanca, na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Ključno je pitanje za porotnike bilo je li Fox svjesno širio lažne informacije ili je nesmotreno zanemario istinu.

Dominion navodi da su klevetničke izjave emitirane u emisijama Foxa, uključujući 'Sunday Morning Futures', 'Lou Dobbs Tonight' i 'Justice with Judge Jeanine'. Tvrdi i da je osoblje Foxa, od članova redakcije do upravnog odbora, znalo da su izjave lažne, ali ih je nastavilo emitirati kako ne bi izgubilo gledatelje, koji bi se inače okrenuli krajnje desnim medijima.