MEDICINSKO ČUDO

Revolucija u stvaranju matičnih stanica!

30.01.2014 u 10:42

Bionic
Reading

Japanski znanstvenici javljaju da su otkrili novu metodu jednostavnog, masovnog stvaranja matičnih stanica koja bi mogla označiti početak nove ere u personaliziranoj medicini

Prema izvješću predstavljenom u novom broju časopisa Nature, dr. Haruko Obokata i njezini kolege iz Centra za razvojnu biologiju u Japanu utvrdili su da se matične stanice mogu brzo stvarati tako da se krvne stanice urone u kiselinu koja ima dovoljno visok pH da izazove šok, ali ne i smrt stanica.

Matične stanice se smatraju svojevrsnim svetim gralom personalizirane medicine budućnosti jer se mogu pretvoriti u bilo koju vrstu tkiva koje je oštećeno nekom bolešću ili u nesreći. Stručnjaci su već pokazali da bi se mogle koristiti za liječenje očiju, srca i mozga, a također smatraju da imaju velik potencijal u drugim granama regenerativne medicine te u liječenju raka.

Zahvaljujući novom otkriću tehnologija bi trebala postati brža, jeftinija i sigurnija.

Ljudsko tijelo izgrađeno je od stanica koje imaju specifične zadane funkcije. Prema programiranim ulogama one oblikuju tkiva jetre, živčanog sustava, probavnog sustava, mišića i sl. Za razliku od običnih, matične stanice se mogu pretvoriti u bilo koje tkivo, pa se mogu koristiti za obnavljanje oštećenih organa.

Dosad su najbolji izvor matičnih stanica bili embriji, no njihovo korištenje u medicinske svrhe izazvalo je brojne etičke dvojbe. Jedno istraživanje, za koje je dodijeljena Nobelova nagrada, pokazalo je da se stanice kože mogu reprogramirati tako da postanu matične stanice.

U novoj studiji japanski je tim otkrio da se slična stvar može postići sa stanicama krvi kada se šokiraju kiselinom. Takve stanice nazvane su STAP, prema stimulus-triggered acquisition of pluripotency, što znači da su stekle pluripotenciju zahvaljujući podražaju.

Dr. Obokata kaže da je iznenađena što stanice na takav način reagiraju na okolinu.

'Uzbudljivo je razmišljati o novim mogućnostima koje nam pruža novo otkriće, ne samo u regenerativnoj medicini već i u liječenju raka', rekla je Obokata.

Koliko je revolucionarna nova tehnologija, najbolje pokazuje primjer liječenja degeneracije žute pjege u mrežnici oka koja uzrokuje sljepoću. Za stvaranje matičnih stanica iz kože neophodnih za terapiju danas je potrebno 10 mjeseci i puno novca. Zahvaljujući japanskom otkriću one bi se mogle stvarati neusporedivo brže i jeftinije, među ostalim i zato što se krv brzo obnavlja u organizmu, pa je jeftina i dostupna u velikim količinama.