PROTUZAKONITA RABOTA

Reviziju 'Skladgradnje' obavlja samo jedna osoba

Radnik baušetala građevinar

Radnik baušetala građevinar

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Reviziju društva koje ima prihod od preko 40 mil. kuna, što Skladgradnja ima, ne smije obavljati tvrtka koja ima samo jednog revizora. MAL ima samo jednoga revizora, koji je i jedini i isključivi član društva - Joso Malenica

Poslovanje tvrtke “Skladgradnja” u posljednje je vrijeme pod povećalom javnosti zbog navodnih afera u sklapanju ugovora sa Hrvatskim autocestama, a na adresu Slobodne Dalmacije stigla je i pritužba jednog čitatelja (podaci poznati redakciji) o mogućim nepravilnostima vezanim uz angažiranje revizorske kuće MAL za kontrolu poslovanja u 2008. godini.

Podsjetimo, “Skladgradnja” je tvrtka u vlasništvu Slavena i Joze Žužula, rođaka HDZ-ovca Miomira Žužula, koja je 2003., prema podacima koje vlasnici tvrtke negiraju, imala prihod od 15 milijuna kuna i 1,6 milijuna kuna dobiti, da bi 2008., prema podacima Financijske agencije, prihodi iznosili 533 milijuna kuna, a dobit 87 milijuna kuna.

No, kako podaci dostupni na internetskim stranicama Fine govore da je 2006. prihod “Skladgradnje” iznosio 193 milijuna kuna, a dobit 25 milijuna, to bi moglo značiti da su i podaci iz 2003. točni i da pričaju priču o strelovitom usponu tvrtke koja je dolaskom HDZ-a na vlast naglo počela dobivati unosne poslove u škverovima i cestogradnji.

Nova priča govori kako je Zakonom o reviziji definirano da reviziju društva koje ima prihod od preko 40 milijuna kuna ne smije obavljati revizorska tvrtka koja ima samo jednog revizora, odnosno mora imati dvoje ili više revizora.

Ali podaci Hrvatske revizorske komore govore kako MAL ima samo jednoga prijavljenog ovlaštenog revizora, koji je i jedini i isključivi član društva - Josu Malenicu

Nadalje, od 2005. pa do prošle jeseni, odnosno promjene zakona u studenom 2008., na snazi je bila Tarifa revizorskih usluga u kojoj je bila naznačena minimalna cijena revizorskih usluga. Prema toj tarifi je “Skladgradnja” za reviziju u 2008. trebala platiti minimalno 700 tisuća kuna, a za provođenje te revizije uzela je revizorsku kuću koja je u 2008. imala ukupni prihod od 230 tisuća kuna.

Još ne zna koliko su Žužuli platili MAL-u za reviziju. Naime, moguće da je čak i cijeli iznos novca isplaćen nakon obavljene revizije. Sve u svemu, čudno je da jedna velika kompanija uzima za revizorsku kuću tvrtku koja ima tako mali godišnji prihod.

Pokušaj kontakta s Josom Malenicom na telefon i e-mail, prošao je neuspješno, kao što nam ni u “Skladgradnji” nisu htjeli službeno komentirati činjenicu da su zaposlili revizorsku kuću koja ima samo jednog ovlaštenog revizora, što je suprotno zakonu. Stoga je zatraženo mišljenje Hrvatske revizorske komore (HRK), čiji je Upravni odbor odlučio provesti službeni nadzor ovog slučaja.

- HRK će slijedom zaprimljenog dopisa redakcije Slobodne Dalmacije postupiti na temelju svojih zakonskih ovlasti primjenom članka 43. Zakona o reviziji i Pravilnika o provođenju nadzora i provjere kvalitete rada revizorskih društava, samostalnih revizora, zajedničkih revizorskih ureda i ovlaštenih revizora, te pokrenuti postupak nadzora i provjeru kvalitete rada revizorskog društva “MAL-Revizor”, kako bi se sve tvrdnje iznesene u dopisu i njihova osnovanost mogle ispitati i činjenično utvrditi, te na osnovi provedenog postupka nadzora poduzeti odgovarajuće zakonske mjere.

- Zahvaljujemo Redakciji Slobodne Dalmacije na suradnji i promptnoj obavijesti o dopisu i skretanju pozornosti na nepravilnosti koje su prisutne, kako bi institucija Komore mogla odmah djelovati - navodi se u priopćenju koje nam je upućeno iz HRK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi