nalaz za 2019. godinu

Revizija češljala Ćorićevo ministarstvo: Rashod za računalne usluge u godinu dana porastao za čak 311 posto

03.04.2021 u 19:41

Bionic
Reading

Državna revizija pročešljala je poslovanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike za 2019. godinu. Iako je nalaz Revizije bezuvjetan, u njemu se našlo niz zanimljivih detalja. Od toga da se iznamljeni prostor plaća više nego prije, da parkirna mjesta nisu više besplatna, ali i da - iako ima manje zaposlenika -Ministarstvo raspolaže s više kvadrata

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, na čelu kojega je bio Tomislav Ćorić, u listopadu 2019. godine sklopilo je novi ugovor o zakupu poslovnog prostora i na već postojećih 4986 kvadratnih metara dodalo još 453 kvadratna metra. S novim ugovorom došla je nova cijena pa tako mjesečni kvadrat zakupa više nije bio 10 eura, već 10,4 eura. Uz to, Ministarstvo plaća 51 parkirno mjesto po cijeni od 52 eura za mjesto, a po starom ugovoru 45 mjesta imali su besplatno, pokazao je nalaz Državne revizije

Kao razlog za zakup dodatnih kvadrata navedeno je preuzimanje zaposlenika HAOP-a i CEI-a te preseljenje zaposlenika Uprave za energetiku. Početkom 2019. Ministarstvo je imalo 568 zaposlenika, a na kraju te godine 446, odnosno 122 manje zbog njihova izdvajanja u Državni inspektorat. Jesu li oni i fizički preseljeni u zgradu Državnog inspektorata u Šubićevoj, iz nalaza nije vidljivo.

Podsjetimo, Ministarstvo je na sadašnju lokaciju u Zagreb Tower 2014. godine preselio tadašnji ministar Mihael Zmajlović (SDP), uz obrazloženje da ono poslovalo na 11 lokacija u gradu koje su isto bile u najmu i pojedini ugovori, kako je tada tumačio, bili su loši. Iako je Ministarstvo dobilo bezuvjetno mišljenje Državne revizije, u nalazu je nemoguće ne primijetiti još nekoliko zanimljivih detalja.

Iz nalaza Državne revizije vidljivo je da se u okviru rashoda za intelektualne i osobne usluge vrijednosno značajniji rashodi odnose na usluge odvjetnika vezane za spor između Hrvatske i INA-MOL-a u iznosu od 10,9 milijuna kuna, savjetodavne usluge u transakciji moguće kupnje dionica koje drži MOL u iznosu od 5,5 milijuna kuna, usluge izrade analiza i podloga za Energetsku strategiju Republike Hrvatske u iznosu od 3,7 milijuna kuna, izradu stručne podloge, izvješća o istraživanjima i prijedloga planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama u iznosu od 3,6 milijuna kuna te na usluge na temelju ugovora o djelu u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

'Zaštita okoliša' se 2020. spojila s 'gospodarstvom'

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, na koje se odnosi ovo izvješće Državne revizije, preustrojem Vlade 2020. godine spojeno je s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta u današnje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kojem je na čelu također Tomislav Ćorić.

Rashodi za zakupnine i najamnine za 2019. veći su za 3,8 milijuna kuna ili 50,6 posto u odnosu na ostvarene rashode 2018., najvećim dijelom zbog većih rashoda za zakup građevinskih objekata, većih za 3,35 milijuna kuna ili 51,5 posto, navodi Državna revizija. A najznačajniji rashodi, navela je Revizija, odnose se na najam i režijske troškove za poslovni prostor u Zagrebu u iznosu od 6,7 milijuna kuna.

Zanimljiv je i drastičan skok rashoda za računalne usluge, ostvarenih u iznosu od 5,4 milijuna kuna i za 311 posto većih u odnosu na 2018. godinu. Kao razlog za drakonsko povećanje navedena je implementacija novih programskih rješenja, odnosno informatizacija uprave za nabavu sustava za upravljanje ljudskim resursima i dokumentacijom zaposlenika te informacijskog sustava zaštite okoliša i prirode.