HRVATSKI ODJECI

Reuters: Sanader je ukočeno slušao presudu

11.03.2014 u 13:56

Bionic
Reading

Britanska agencija Reuters izvijestila je o presudi bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtaka, a izvještaj prenose brojni svjetski mediji. Reuters piše da je riječ o najvećem korupcijskom slučaju u povijesti nove članice Europske unije

Konzervativni HDZ, koji je vladao Hrvatskom 16 od 22 godine državne nezavisnosti, prva je politička stranka osuđena zbog korupcije. Suđenje, koje je započelo u travnju 2012., bilo je u sklopu antikorupcijskog pokreta za približavanje Hrvatske Europskoj uniji.

'Ova presuda veoma je važna. Ona prvi put sankcionira nezakonito financiranje jedne političke stranke i to će imati dugoročne učinke na političko financiranje', rekao je Davor Gjenero za Reuters.

Za vrijeme čitanja presude, Sanader je odavao dojam nepokolebljivosti. Odjeven u tamno odijelo s kravatom, stajao je nepomično, povremeno prinoseći lijevu ruku bradi, piše Reuters.

Dodaje se da je HDZ najavio žalbu na presudu.

'Uvjereni smo da nismo krivi i žalit ćemo se. Nikad nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost', rekao je predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

Gjenero kaže da će se, u slučaju da se presuda potvrdi, HDZ naći u ozbiljnim financijskim problemima i daleko nepovoljnijem položaju u odnosu na glavne političke suparnike.

No, rekao je, drugostupanjska presuda vjerojatno neće biti poznata prije idućih parlamentarnih izbora.

Navodi se također da vladajući socijaldemokrati još uvijek vode u anketama ispitivanja javnog mnijenja iako im je potpora opala zbog loših i neodgovarajućih mjera u narušenom gospodarstvu zemlje.