velika čast

Ressler ima novu bitnu zadaću koja se tiče 169 milijardi eura

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 29.01.2020 17:03
  • Objavljeno 29.01.2020 u 16:21
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler postao je izvjestitelj u sjeni Europske pučke stranke (EPP) za proračun Europske unije za 2021. godinu, prvi proračun Unije nakon odlaska Ujedinjenog Kraljevstva, priopćio je ured zastupnika u srijedu. Ressler će kroz nadolazeći proračunski ciklus, uz izvjestitelja Europskog parlamenta za proračun 2021. Pierre Larrouturoua (S&D, Francuska), pregovarati o proračunskim prioritetima i samoj visini godišnjeg proračuna u ime EPP-a, najbrojnijeg kluba zastupnika, bez kojeg nije moguće postići većinu u Europskom parlamentu, ističe se u priopćenju.

„Prioriteti će biti dodatna potpora poduzetništvu, inovacijama i istraživanju, ali i povećanju sigurnosti te suočavanju s migracijama. Proračunom za sljedeću godinu moramo nastaviti modernizirati i graditi Europu nove generacije, ali istodobno i Europu koja ne zanemaruje svoje tradicionalne uspješne politike i smanjuje razlike između država članica“, istaknuo je Ressler.

Pregovori o sljedećem proračunu odvijat će se paralelno uz usvajanje novog Višegodišnjeg financijskog okvira, a bit će to prvi proračun nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Unije, jedne od najvećih neto uplatiteljica u europski proračun.

Proračun za 2020. godinu iznosi 169 milijardi eura. Za razliku od nacionalnih proračuna, europski proračun je izrazito investicijski orijentiran te predstavlja dodanu vrijednost nacionalnim proračunima. Samo 7% odlazi na administraciju, dok ostatak predstavljaju investicije kroz različite europske fondove. Donošenje proračuna za 2021. očekuje se oko sredine studenoga.

  • +8
  • +5

Karlo Ressler

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Ured zastupnika u priopćenju napominje da će jedna od važnijih zadaća pri izradi novog proračuna biti pronaći odgovarajući način za investiranje u nova područja, uz pokrivanje manjka do kojeg će doći izlaskom Ujedinjene Kraljevine. Također, Hrvatska će za vrijeme svog predsjedanja Vijećem Europske unije uvelike moći kroz političke smjernice dati smjer izrade proračuna.

Potrebni su novi programi, fondovi te instrumenti koji će odgovoriti na demografske, tehnološke, klimatske i gospodarske promjene kojima svjedočimo. Potrebe i izazovi s kojima se susreću mladi trebaju biti adekvatno adresirani u proračunu,  kroz odgovarajuće iznose, ali i kroz konkretne mjere i programe.

Potrebno je više sredstava za Erasmus+, kao jedan od najuspješnijih europskih programa. U trenutnom Višegodišnjem financijskom okviru ukupno je 14,7 milijardi eura bilo usmjereno na Erasmus+, a Europski parlament zagovara utrostručenje tog iznosa u idućoj financijskoj perspektivi, podsjeća se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!