PRVI STRANAČKI PREDIZBORI

Republikanski asovi okupirali Iowu

03.01.2012 u 14:47

Bionic
Reading

Oko 100 tisuća najposvećenijih članova i simpatizera Republikanske stranke birat će u utorak u američkoj saveznoj državi Iowi stranačkog predsjedničkog kandidata, što će biti prvi stranački predizbori za predsjedničke izbore 2012. godine

Uoči glasanja u utorak, republikanski pretendenti za predsjedničku nominaciju krstare Iowom.

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, kongresnik iz Teksasa Ron Paul, bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum, bivši vođa republikanaca u Kongresu Newt Gingrich, teksaški guverner Rick Perry i kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann do posljednjeg daha nastoje osigurati glasove, nudeći biračima vlastita rješenja za oporavak ekonomije i stvaranje novih radnih mjesta.

Početni pucanj u kampanji

Po završetku izbora u svim saveznim državama, netko od navedenih – ankete najviše izgleda daju Romneyju – bit će proglašen pobjednikom stranačkih predizbora i republikanskim protukandidatom aktualnom predsjedniku Baracku Obami, koji će se ispred Demokratske stranke boriti za drugi mandat.

Izborni proces u Iowi, uz još nekoliko saveznih država, specifičan je po tome što se glasanje odvija kroz izborne odbore. Stranački aktivisti sudjeluju u raspravama na jednodnevnim skupovima i glasaju na kraju dana, a glasovi sa pojedinačnih skupova potom se zbrajaju i proglašava se pobjednik izbora. Više od 100 tisuća najposvećenijih republikanaca glasat će iza 19 sati po lokalnom vremenu, a idućih nekoliko sati ostatak SAD-a s nestrpljenjem će iščekivati rezultate koji predstavljaju početni pucanj u predsjedničkoj kampanji 2012.

Konačna odluka na ljeto

Iako povijest pokazuje da glasači u Iowi često ne izaberu konačnog predsjedničkog kandidata Republikanske ili Demokratske stranke, prvi stranački predizbori važni su zbog toga što utječu na birače u ostalim saveznim državama. Osim što pojedinim kandidatima služe kao odskočna daska, stranački skupovi u Iowi služe i za istiskivanje slabijih kandidata iz utrke.

Kroz izborne odbore u pravilu glasaju najaktivniji članovi stranke, koji su daleko konzervativniji od prosječnog članstva. Jednako je i s Demokratskom strankom, gdje na stranačkim izborima glasaju najliberalniji članovi.

Nakon Iowe, izbori za republikanskog predsjedničkog kandidata nastavit će se u New Hempshireu, a nakon izbora u svim državama konačna odluka donijet će se na stranačkoj konvenciji krajem kolovoza na Floridi.