SANTORUM OTVORIO FRONT

Republikanci svim silama kreću na Obamu

  • Autor: S. Srdoč
  • Zadnja izmjena 12.04.2012 10:15
  • Objavljeno 12.04.2012 u 07:00
Barack Obama i Mitt Romney

Barack Obama i Mitt Romney

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Povlačenjem Ricka Santoruma, bivšeg senatora iz Pennsylvanije, iz utrke za republikansku nominaciju za američke predsjedničke izbore, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney osigurao je poziciju protukandidata predsjedniku Baracku Obami u studenom 2012.

Odustajanje je obrazloženo dirljivim i svima prihvatljivim razlogom – hospitalizacijom trogodišnje kćeri s teškom urođenom bolešću – no takva odluka u Santorumovom stožeru zasigurno nije donesena preko noći. Odmicanjem izbora u saveznim državama postalo je izvjesno da je razlika u broju osvojenih delegata između Romneyja i Santoruma za potonjeg postala nedostižna. Osim toga, u slučaju Romneyjevog poraza u studenom, ovako tempirano povlačenje iz utrke za stranačku nominaciju Santorumu će poslužiti kao odskočna daska za predsjedničke izbore 2016. godine.

Ukoliko Obama osvoji drugi mandat, očekuje se da će se odvažiti na znatno odlučnije poteze kojima bi nastojao ispuniti predizborna obećanja iz prethodne kampanje, kako u pogledu unutarnje politike, tako i na vanjskopolitičkom planu. Znatan dio američkih demokrata razočaran je Obaminim oklijevanjem da se oštrije uhvati u koštac s korporativnim sektorom, prvenstveno bankarskim, koji je prouzročio financijsku krizu 2008. godine. Jednako tako, iako je Obama ublažio ratnu doktrinu iz razdoblja prethodnika Georgea W. Busha i donekle vratio ugled SAD-u u svijetu, njegova vanjska politika nije ispunila očekivanja i opravdala dodjelu Nobelove nagrade za mir.

Pružanje ruke tradicionalnim američkim neprijateljima, poput Rusije, te slabljenje savezništva s Izraelom u cilju rješavanja napetosti na Bliskom istoku, izazvalo bi žestoke reakcije republikanskih jastrebova i dalo krila konzervativnom biračkom tijelu. Upravo je Santorum, zahvaljujući svojim ultradesničarskim stavovima i dodvoravanju utjecajnom Tea Partyju, u kampanji uspio mobilizirati mase republikanaca nezadovoljne 'umjerenošću' Mitta Romneyja. Nesumnjivo, u idućem Obaminom mandatu njihov će utjecaj dodatno ojačati, što će bivšeg senatora uz Pennsylvanije prometnuti u najizglednijeg kandidata na izborima 2016. godine.


Iako prilikom objave vijesti o odustajanju od natjecanja za republikansku nominaciju Santorum nije izrazio podršku Romneyju – zbog cementiranja imidža nakon šoka koji je priredio vjernim pristašama, iznude eventualne potpredsjedničke pozicije u slučaju izborne pobjede, ili oboje – izvjesno je da će taj potez poštedjeti Republikansku stranku daljnjih mučenja i omogućiti zbivanje redova u predstojećoj ofenzivi na Obamu.

Padom nezaposlenosti u SAD-u, američkom predsjedniku popularnost kontinuirano raste, zbog čega republikanci jednostavno ne mogu priuštiti daljnje iscrpljivanje na međusobne obračune vodećeg dvojca u kampanji. Santorumovo povlačenje, iz republikanske perspektive, očekivan je i logičan potez u posljednjem pokušaju osvajanja što više glasova neodlučnih birača, koji čine čak trećinu američkog elektorata. Prema posljednjim istraživanjima, 48 posto njih u ovom trenutku podržalo bi Romneyja, a 46 posto Obamu.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Santorum lišio glasače daljnjih 'bisera'

Uz privremeni oproštaj sa Santorumom, nije naodmet podsjetiti se i njegovih izjava iz kampanje, koje je  kompilirao portal Politico.com.

1. 'Dakle, svatko ima pravo na sreću? Dakle, ako ste nesretni što niste u braku s pet drugih ljudi, je li to OK?' (usporedba gay brakova i poligamije)

2. 'Ako niste opsovali novinara New York Timesa za vrijeme predsjedničke kampanje, niste pravi republikanac.' (objašnjenje vlastite izjave da su pitanja novinara NYT-a 'bullshit')

3. 'Gledajte, ljudi, politika je timski sport… Moram priznati, glasao sam za to, bilo je to protiv principa u koje sam vjerovao, ali, znate, kada ste dio tima, nekad se prilagodite timu, za vođu, i ja sam pogriješio.' (za vrijeme republikanske debate)

4. 'Zabrinut sam za žene u prvim rovovima. Mislim da to može biti veoma kompromitirajuća situacija, u kojoj ljudi prirodno mogu učiniti stvari koje možda nisu u interesu misije zbog drugih emocija koje su u to uključene… To vjerojatno nije u najboljem interesu muškaraca, žena i misije.' (o odluci Pentagona da dopusti ženama sudjelovanje u prvim borbenim linijama)

5. 'Ne želim poboljšati živote crnaca tako što ću im dati tuđi novac; želim im dati priliku da izađu vani i zarade novac.' (kasnije je opovrgavao da je izgovorio riječ 'crnci')

6. 'Tu je riječ o nekakvom tobožnjem idealu, nekakvoj tobožnjoj teologiji. Oh, ne o teologiji utemeljenoj na Bibliji, već različitoj teologiji, ali ništa manje teologiji.' (o politici predsjednika Obame)

7. 'Predsjednik Obama želi da svatko u Americi ide na fakultet. Kakav snob.' (nastup pred Tea Partyjem)

8. 'Reći da vjernici nemaju ulogu u javnosti? Vjerujte, to me tjera na povraćanje. U kakvoj to državi živimo gdje jedino nevjernici mogu izaći u javnost i braniti svoj stav? To me tjera na povraćanje. I trebalo bi svakog Amerikanca.' (o govoru Johna F. Kennedyja o razdvajanju religije i politike)

9. 'Jedna od stvari o kojoj ću govoriti, a o kojoj nijedan predsjednik nikada prije nije govorio, jesu opasnosti od kontracepcije u ovoj zemlji.' (intervju za konzervativni blog CaffinatedThoughts.com)

10. 'Jedan moj pristaša rekao je da je pravo na nošenje oružja moj prsluk za spašavanje Drugog amandmana.' (o liniji prsluka s njegovim potpisom)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi