SAD

Republikanci napokon otkrili svoj plan za reformu zdravstvenog sustava

22.06.2017 u 21:06

Bionic
Reading

Republikanski zastupnici su u četvrtak, nakon tjedana tajnovitosti, predstavili svoj zakonski prijedlog o reformi američkog zdravstvenog sustava koji bi trebao zamijeniti mjere uvedene za vrijeme predsjednika Baracka Obame

Nacrt rasprave poznate pod nazivom Better Care Reconciliation Act iz 2017. sada treba proći ispit u senatu gdje treba dobiti podršku konzervativnih i umjerenih republikanaca od kojih su mnogi tek u četvrtak vidjeli taj prijedlog.

Američki predsjednik Donald Trump povlačenje takozvanog Obamacarea, zdravstvenog sustava svog prethodnika, prozvao je jednim od glavnih prioriteta svog predsjedništva, a u tome ga je u svibnju podržao i predstavnički dom senata koji je glasao za to.

Kompleksni Obamacare učinio je zdravstveno osiguranje obaveznim, nudio je subvencije za milijune ljudi, zahtijevao je da police osiguranja pokriju niz usluga, te je zabranio osiguravateljskim kućama da dodatno naplaćuju zbog već postojećih zdravstvenih stanja.

Ukidanje tog zakona unijelo je mnoge podjele u senatu, a republikanski senatori već tjednima u tajnosti stvaraju novu verziju zakona, što su demokrati kritizirali, kao i brzinu kojom se žele uvesti reforme. 

  • +5
Donald Trump Autor: KEVIN LAMARQUE

Zastupnici će razmatrati prijedlog tijekom ubrzanog procesa koji izbjegava većinu parlamentarnih pravila koje traže suradnju s demokratima. Umjesto toga, republikancima će trebati samo većina glasova u domu koji broji 100 zastupnika.

U ovom prijedlogu traži se ukidanje obaveznog plaćanja zdravstvenog osuiguranja uz prijetnju kazne i ukidanje državne podrške javnim zdravstvenim programima za siromašne. Demokrati su odmah osudili takav prijedlog, tvrdeći da će on povećati troškove i smanjiti beneficije.