NAKON PORAZA U KONGRESU

Bijesni Trump krenuo u protunapad: Obamacare će eksplodirati!

25.03.2017 u 19:48

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump krenuo je u subotu u protunapad nakon teškog političkog poraza koji je pretrpio zbog povlačenja njegova ključnog prijedloga reforme zdravstvenog sustava, poručivši da će sadašnji sustav "eksplodirati" i obećavši Amerikancima novi zakon, premda ništa konkretno.

Nakon nekoliko sati tišine, Trump se ponovno oglasio na Twitteru kritizirajući sustav zdravstvenog osiguranja koji je uveo njegov prethodnik, demokrat Barack Obama, tzv. Obamacare (Affordable Care Act, ACA).

"Obamacare će eksplodirati i svi ćemo se udružiti i zajedno pripremiti izvrstan zakon o zdravstvenom sustav za NAROD. Ne brinite se!", poručio je, ne precizirajući nikakve vremenske rokove.

Trumpov prijedlog reforme zdravstvenog osiguranja povučen je u petak u posljednji trenutak jer nije dobio dovoljnu potporu u njegovim vlastitim redovima u Kongresu.

Kazavši da je "razočaran" i "malo iznenađen", Trump ipak nije napao svoje republikanske zastupnike, okrivivši umjesto toga za neuspjeh demokrate.

Obećao je također da će se odmah posvetiti drugom prioritetu: temeljitoj fiskalnoj reformi i smanjenju poreza.

Američko pravosuđe blokiralo je nedavno Trumpove pokušaje da privremeno zatvori granice za izbjeglice i državljane šest muslimanskih zemalja.