zbog epidemioloških mjera

Republikanci tuže Pelosi jer je kongresnicima dozvolila da glasuju umjesto onih koji nisu nazočni

27.05.2020 u 07:21

Bionic
Reading

Republikanski zastupnici najavili su u utorak tužbu protiv demokratske predsjednice Donjeg doma američkog Kongresa Nancy Pelosi jer je za vrijeme pandemije koronavirusa dopustila kongresnicima da glasuju umjesto onih koji zbog epidemioloških mjera nisu osobno nazočni

Podnošenjem tužbe na saveznom sudu u Washingtonu, republikanci žele ukinuti novi sustav koji je prihvatila demokratska većina u Kongresu kako bi time omogućila normalno funkcioniranje Capitola uz istodobno poštivanje mjera socijalnog distanciranja. Tvrde da je promjena pravila bila neustavna.

Nova pravila, usvojena ranije ovaj mjesec u sklopu 3 tisuće milijarda dolara vrijednog paketa mjera koji većinski republikanski Senat još uvijek nije razmotrio, dopuštaju članovima da glasuju izvana tako što zamole nekoga od prisutnih zastupnika da glasuje za njih. U suprotnome bi glasovanje 435 zastupnika u manjim grupama trajalo satima.

Kongres nije jedina sastavnica američke savezne vlade koja svoje ponašanje prilagođava okolnostima pandemije. Vrhovni sud je ovaj mjesec po prvi puta održavao telefonska saslušanja.