BOGATI ZA KRIZU NE ZNAJU

Rentanje letjelica i limuzina ne smanjuje se

04.06.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Gospodarska kriza pogodila je, čini se, ali ne previše, i sektor koji se bavi iznajmljivanjem luksuznih stvari. U razgovoru s nekolicinom ljudi čije se tvrtke bave iznajmljivanjem onoga o čemu većina Hrvata može samo sanjati doznajemo da posao uglavnom ne raste, ali niti ne pada pretjerano

'Rekao bih da situacija kod nas već neko vrijeme stagnira, ali posao zato raste u inozemstvu. Mi smo prvenstveno orijentirani na iznajmljivanje business jet-ova, a manje na letove s helikopterima.

Kriza je dijelom kriva za stagnaciju posla, ali razloge treba tražiti i u problemima s državnom administracijom koja onemogućava razvijanje takvog vida posla', kazao je Domagoj Vodanović, direktor tvrtke Ivadom Aviation Services.

Iako bi bismo očekivali da će, ako već ne za poslovne, onda bar za turističke potrebe, u Dalmaciji biti tvrtki koje se bave iznajmljivanjem helikoptera, i ona jedina koja se s time bavila trenutno to ne radi.

'Slab je interes, a i kad je postojao, onda su to u 90 posto slučajeva bili stranci. Mi na svojim internetskim stranicama u ponudi imamo iznajmljivanje letjelica, iako trenutno istih nemamo na raspolaganju. Nažalost, nema tvrtke koja bi davala u podnajam helikoptere i sve se svodi na pojedinačne pothvate.

U Monte Carlu ima četiri-pet tvrtki koji se bave takvim poslom, a u Hrvatskoj nijedna. Previše papirologije i birokracije koči razvoj tog posla.

Interesa za iznajmljivanjem limuzine kakav je ovaj Bentley GTC uvijek ima

Ipak, interes za luksuz postoji jer stalno imamo gastronomske ture, na kojima ima i domaćih gostiju, čije cijene se kreću između tri i četiri tisuće eura', kazao je vlasnik tvrtke Shuttle iz Splita Dragan Kostadinović i dodao da im helikopteri stoje u ponudi jer se nadaju da će za ovo ljeto ipak uspjeti isposlovati jedan za potrebe svojih klijenata.

Iznajmljivanjem luksuznih automobila bavi se tvrtka Enixe iz Trogira. U ponudi imaju od Bentleya GTC, preko Aston Martina V12 Vantage, pa do Lamborghinija LP640.

'Bavili smo se i iznajmljivanjem letjelica, ali to više ne radimo. Što se tiče limuzina, mi smo samo zastupnici jedne velike svjetske tvrtke. Treba biti realan pa reći da smo ipak u Hrvatskoj i od tog posla se ne živi, iako interesa ima', istaknuo je Alen Bigava iz Enixea.

Ako i štede na korištenju iznajmljivanju letjelica, Hrvati ipak ne odustaju od toga da se barem za vjenčanja provozaju u automobilu kakav si ne mogu priuštiti.

'Promet je možda malo pao od kada je krize, ali još uvijek ide dobro. Ljudi, kad se odluče vjenčati i za to iskoristi limuzinu, onda to plate kako smo se dogovorili. Što se tiče iznajmljivanja luksuznih auta za druge prigode, mogu reći da posla ima, ali da je riječ uglavnom o strancima koji uglavnom traže da imaju vozača', zaključila je Irena Grubić iz tvrtke Rent.hr.