proljeće uranilo

Rekordne temperature u Kninu i Rijeci: Meteorologinja Bago Tomac otkriva zašto i dokle će trajati ove vrućine

24.02.2021 u 17:43

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u srijedu bio najtopliji dan u veljači otkada traju mjerenja. U Rijeci je u 12 sati izmjereno 24,9 stupnjeva Celzija, a potom je u 14 sati u Kninu izmjereno 25,1 stupanj, čime je postao najtopliji grad u Hrvatskoj ikada u veljači

Meteorologinja Ana Bago Tomac komentirala je za tportal ovaj vremenski fenomen. Objasnila je da su u rano proljeće u pravilu najtoplija područja na kopnu jer se more jako tromo grije.

'I onda je na moru hladnije nego kod nas u unutrašnjosti, i stvarno - Drniš i Sinj danas su bili na 24, a Knin čak na tih rekordnih 25,1 stupanj', kazala nam je meteorologinja.

Međutim jako je toplo od ranog jutra bilo i u Kvarnerskom zaljevu.

'Već u četiri ujutro na aerodromu u Rijeci bilo je 17 stupnjeva, što je apsolutno nevjerojatno', kazala je Bago Tomac, objasnivši da je, iako su oni uz more, magla na moru uz neke lokalne efekte doprinijela tome da bude tako toplo. U isto vrijeme Pula je brojala svega tri stupnja, što je zaista zanimljivo jer su dva grada udaljena svega stotinjak kilometara imala čak 14 stupnjeva razlike u temperaturi. Uzrok ovako neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine je anticiklona koja nam se pruža s juga.

  • +3
Sunčan dan u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

'Nama zimi anticiklone obično dolaze sa sjevera i donose sunčano i vedro, ali hladno vrijeme. To je ta sibirska anticiklona koja, čim joj čuješ ime, asocira na hladnoću, a ne na sunčano i lijepo vrijeme. To su ti lijepi zimski hladni dani', objašnjava naša sugovornica. No sada nam se anticiklona pruža s juga.

'Jednostavno je takav raspored ciklona i anticiklona. Kako je ciklona i dalje na zapadu, onda s juga prema nama sporo struji topli zrak, a ne hladni sa sjevera', kazala je Bago Tomac, podsjetivši da nam se taj hladni zrak bio raširio prije desetak dana, kada su svi pisali o 'zvijeri s istoka'. Navodi da je tada bila ista sinoptička situacija kao i danas, samo je ta anticiklona donijela vedro i ledeno vrijeme.

'Bila je na pravom mjestu, uobičajenom za naše krajeve zimi', podcrtala je. Meteorologinja je kazala da definitivno nije uobičajeno to da bude ovako toplo, jer zna se dogoditi da zimi bude toplijih dana, ali nije normalno to da u veljači bude 25 stupnjeva Celzija. Istaknula je da će na kraju ispasti da će ovo biti najtoplija veljača ikada.

'Zastrašujuće je to da svaka godina nastavlja niz najtoplijih godina. Zadnjih pet u nizu bile su najtoplije. Idemo u tom smjeru i, u principu, ovo je samo epizoda', poručila je Bago Tomac. Ipak, ovako toplo neće ostati još dugo.

'Vidi se da stiže malo hladniji val. Ovako toplo bit će još danas i sutra. Onda će se opet temperature spustiti na neke normalnije razine za ovo doba godine, od osam do 12 stupnjeva', kazala je meteorologinja.