srušena brana

Rekordan porast vodostaja na Uralu, tisuće primorane na evakuaciju

07.04.2024 u 14:16

Bionic
Reading

Poplavne vode u nedjelju su još više porasle u području dvaju gradova na ruskom Uralu nakon što je treća najduža europska rijeka probila branu, poplavivši najmanje 6000 domova i prisilivši tisuće ljudi na bijeg samo s kućnim ljubimcima i tek nekoliko stvari.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u nedjelju je rekao da su poplave u ruskim regijama Kurganu i Tjumenu "neizbježne" zbog poplavnih voda u uralskoj planinskoj regiji Orenburg, izvijestila je državna novinska agencija Tass.

Peskov je kazao i da je ruski predsjednik Vladimir Putin telefonom razgovarao s guvernerima obiju regija.

Niz ruskih regija u Uralskome gorju, u području Sibira te u dijelovima susjednog Kazahstana posljednjih je dana pogođen najobilnijim poplavama u posljednjih nekoliko godina. Rijeka Ural, koja izvire u Uralskom gorju i ulijeva se u Kaspijsko jezero, u petak je u samo nekoliko sati narasla nekoliko metara, čemu je pridonijelo otapanje leda. Rijeka je probila nasip brane u gradu Orsku, oko 1800 km istočno od Moskve.

Iz gradskih je predgrađa evakuirano više od 4000 stanovnika. Veliki dijelovi Orska, grada s 230.000 stanovnika poplavljeni su. Na snimkama koje je objavilo ministarstvo za izvanredne situacije vide se stanovnici kako gaze kroz vodu koja im doseže do grla, spašavaju nasukane pse i plove poplavljenim cestama u čamcima i kanuima.

Guverner regije Orenburg Denis Pasler je kazao kako je riječ o najtežim poplavama u regiji otkad se prate takvi podaci.

Rekao je i da su poplavljena čitava područja duž cijeloga toka rijeke Ural, duge 2428 km, koja protječe kroz Orenburšku oblast, ali i kroz Kazahstan i ulijeva se u Kaspijsko jezero.

U subotu je kazastanski predsjednik Kasim-Jomart Tokajev rekao da su ovogodišnje poplave po razmjerima i posljedicama najveća prirodna katastrofa koja je pogodila njegovu zemlju u zadnjih 80 godina.

I u ostalim su ruskim regijama izdana upozorenja na poplave, a Kurenkov je kazao da bi se situacija mogla vrlo brzo pogoršati.

"Voda i dalje nadire, a sljedećih će dana razina samo rasti. Stanje je i dalje kritično", rekao je Sergej Salmin, gradonačelnik Orenburga, grada s oko 550.000 stanovnika.

Lokalni dužnosnici izvijestili su da je brana u Orsku izgrađena tako da podnese razinu vode od 5,5 metara, no rijeka Ural je porasla na 9,6 metara.

Savezni istražitelji otvorili su kazneni postupak zbog nemara i kršenja sigurnosnih pravila godine 2010., u vrijeme izgradnje brane. Tužitelji su tada kazali da se brana ne održava na ispravan način.

U nedjelju je zbog poplave rad obustavila i rafinerija nafte u Orsku. Prošle je godine ta rafinerija preradila 4,5 milijuna tona nafte.