rat u ukrajini

Rusija pojačala napade, nada se proboju prije dolaska pomoći sa Zapada i blata

05.04.2024 u 20:06

Bionic
Reading

Ruske snage posljednjih tjedana pokretale su veće i češće mehanizirane napade na Ukrajinu, što sugerira da se nadaju proboju prije nego što eventualno stigne još pomoći sa Zapada, ali i prije nego što blato oteža kretanje teške mehanizacije

Ali Ukrajina se do sada uspjela oduprijeti tim napadima pješaštva potpomognutog oklopnim sredstvima, unatoč kroničnom nedostatku streljiva, oružja i zaliha. Napadi su se odvijali proteklih nekoliko tjedana, a prvi se, čini se, dogodio 20. ožujka, prema Institutu za proučavanje rata (ISW), think tanku sa sjedištem u Washingtonu. Tada su ukrajinski dužnosnici rekli da su njihove trupe odbile veliki napad u blizini Limana, sjeverno od Bahmuta, piše Business Insider.

Čini se da su 30. ožujka ukrajinske snage u blizini Tonenkea, zapadno od Avdiivke, izvojevale veću pobjedu boreći se s ruskim mehaniziranim napadom veličine bojne. Jedan je vojnik rekao da je Ukrajina uništila 12 od 36 ruskih tenkova i osam od 12 borbenih vozila pješaštva BMP. Videosnimke pokazuju neke od intenzivnih borbi, uključujući ruske tenkove uništene protutenkovskim navođenim projektilima. Taj mehanizirani napad bio je prvi te veličine koji su Rusi pokrenuli u cilju da zauzmu Avdiivku prošlog listopada.

  • +4
Ilustrativna galerija/Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Zatim su 3. travnja geolocirane snimke, koje je citirao ISW, pokazale ukrajinskim snagama da je počeo ruski mehanizirani napad veličine voda blizu Ternija. ISW je primijetio da se čini da je ovo drugačiji incident od onog zabilježenog snimkom od 20. ožujka. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja za iznenadni porast ruskih mehaniziranih napada, kažu ratni stručnjaci.

'Ruske snage možda intenziviraju mehanizirane napade prije nego što blatni teren postane izraženiji u proljeće i oteža mehanizirano manevarsko ratovanje', navodi ISW. Blato može biti značajna smetnja na bojnom polju u proljeće i jesen. Ali ovi mehanizirani napadi također bi mogli biti tempirani tako da se maksimalno iskoriste trenutačne slabosti Ukrajine, rekli su analitičari think tanka.

  • +6
Ilustrativna galerija/Ukrajinski tenkisti Izvor: Profimedia / Autor: Adri Salido / AFP / Profimedia

'Ruske snage također mogu intenzivirati mehanizirane napade da bi iskoristile nedostatak ukrajinskih zaliha prije dolaska očekivane zapadne pomoći', analizira ISW. Naime čini se da se napadi uglavnom događaju u isto vrijeme u kojem su pojačani napadi projektilima i bespilotnim letjelicama, što sugerira zajednički napor ruskih snaga. Ukrajina je za sada uspjela izdržati te napade, ali ostaje nejasno mogu li njezine snage održati svoju obranu s obzirom na ograničenja zapadne pomoći. Ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, naglasili su očajničku potrebu za streljivom i zalihama u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kao što su analitičari ISW-a primijetili u svom izvješću o porazu ruskog mehaniziranog napada 30. ožujka, 'ukrajinske snage su možda morale potrošiti značajnu količinu materijala za obranu od ruskog napada'. Uz slabe zalihe, održavanje jake obrane na neodređeno vrijeme možda neće biti moguće.