rano glasanje

Rekordan odaziv: Izbori u SAD-u su u utorak, a već sad je glasalo više od 80 milijuna birača

30.10.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Iako su predsjednički izbori zakazani za 3. studenog, više od 80 milijuna Amerikanaca već je glasalo, što je rekord u povijesti te zemlje kad je riječ o tzv. ranom glasanju, prema podacima U.S. Elections Projecta

Rekordni odaziv na rano glasanje, čak 58 posto više nego prije četiri godine, pokazuje velik interes birača za glasanje, zaključuje Reuters, navodeći kako je velik broj osoba glasao e-mailom ili osobno na glasačkim mjestima zbog zabrinutosti oko mogućeg širenja koronavirusa na dan izbora.

Prema podacima U.S. Elections Projecta, internetske stranice koja prati odaziv na rano glasanje, dosad je glasalo 82 milijuna glasača, od čega je nešto više od 28 milijuna osobno glasalo na glasačkim mjestima. Na izborima se odlučuje između dva glavna kandidata, aktualnog republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, kojem ankete zasad daju prednost dobrim dijelom zbog neodobravanja načina na koji se Trumpova administracija odnosi prema pandemiji koronavirusa koji je u SAD-u usmrtio više od 234.000 osoba.

Najveći dio onih koji su dosad glasali su članovi i simpatizeri Demokratske stranke, njih 46,8 posto, dok je republikanaca 29,7 posto. Ostalo otpada na članove i simpatizere manjih stranaka i onih koji nisu iskazali pripadnost nijednoj stranci. Razlog tome je to što su republikanci, koji su na prethodnim izborima više glasali e-mailom, ove godine jednim dijelom suzdržani oko toga zbog neosnovanih Trumpovih optužbi za moguću izbornu prevaru vezanu za takav način glasanja.

Stručnjaci smatraju kako će ukupni odaziv iz 2016., koji je iznosio 138 milijuna glasača, sigurno biti premašen jer je tada prije dana izbora glasalo tek 47 milijuna birača.