rošada ministara

Rekonstrukcija Vlade: Plenković dovodi osvježenja već do kraja srpnja, a zbog toga se saziva i izvanredna sjednica Sabora?

10.07.2019 u 14:06

Bionic
Reading

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer najavio rekonstrukciju Vlade sve je izglednije da bi se ona mogla dogoditi vrlo skoro, a ne najesen, kako su najavljivali neki koalicijski partneri

Ono što je zasad sigurno to je da će Vlada do vikenda dobiti novog ministra ili ministricu uprave. Odluka o tome tko će to biti još nije donesena, konzultacije se još provode, no premijer će najvjerojatnije prelomiti do četvrtka. Naime, do kraja tjedna predsjednik Vlade mora predstaviti novog ministra pred nadležnim saborskim odborom, na kojem se provodi i rasprava, a plan je da se onda novi kandidat izabere na glasovanju u petak.

Međutim, već sada je jasno da Ministarstvo uprave nije jedino mjesto koje će se morati uprazniti. S obzirom na to da je Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe te da joj mandat počinje 18. rujna, trebat će naći zamjenu i za njenu poziciju ministrice vanjskih i europskih poslova.

Očito je da ona na čelu MVEP-a neće biti jedina promjena, a to je u svojoj izjavi jučer dao naslutiti i sam Plenković najavivši rekonstrukciju Vlade. Rekonstrukcija bi trebala uključivati promjenu još nekih ministara, no kojih i koliki broj, još nije jasno.

Do nje će, doznajemo, najvjerojatnije doći prije jeseni, odnosno već do kraja srpnja. U tom slučaju morat će se sazvati izvanredna sjednica Sabora kako bi se potvrdili novi ministri s obzirom na to da zastupnici 15. srpnja odlaze na Ustavom propisanu stanku.

O tome je danas govorio i predsjednik HDZ-ovog kluba Branko Bačić. Na pitanje hoće li se sazvati izvanredna sjednica Sabora ako do petka ne bude predstavljena šira rekonstrukcija Vlade, kazao je: 'Zbog toga mislim da je opravdano sazvati izvanrednu sjednicu Sabora.'

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Povećanje funkcionalnosti i osnaživanje Vlade je po mišljenju našeg kluba i stranke dobrodošao potez, i u tom smislu podržavamo stajalište predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a i čekamo da premijer napravi ono što je nužno, a to znači unutrašnje konzultacije da sam odluči i procijeni to što je neophodno napraviti, a nakon toga ćemo valjda i mi biti obaviješteni', komentirao je SDSS-ov Milorad Pupovac najavu rekonstrukcije Vlade.

Upitan treba li do nje doći sada ili na jesen, odgovara: 'Mislim da nema potrebe da se gubi vrijeme.

Rekonstrukciju je u svojoj izjavi potvrdio i jedan od koalicijskih partnera, HSLS-ov Darinko Kosor, a kazao je da će do nje doći najesen. No iz Vlade neslužbeno doznajemo da bi se to ipak trebalo ranije dogoditi i da neće čekati jesen.

Kosor je jutros kazao i da se u sklopu priče o rekonstrukciji raspravljalo i o smanjivanju broja ministarstava. U redovima vladajućih navodno se razmatra spajanje nekih od njih, no o kojima bi se moglo raditi, još uvijek nije poznato.

'Pričekat ćete da o tome nešto više kaže predsjednik Vlade', odgovorio je Bačić na pitanje o smanjenju broja ministarstava.