krajnja mjera

Rekonstrukcija Vlade izglednija od izbora Horvatove zamjene?

21.02.2022 u 10:12

Bionic
Reading

Vrlo je izgledno da će morati doći do rekonstrukcije Vlade, možda čak i veće od one koja je neminovna zbog istraga koje se pokreću protiv Plenkovićevih ministara, a kao krajnja mjera mogući su i prijevremeni izbori, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Sukus je to neslužbenih razgovora s visokim dužnosnicima HDZ-a i Vlade, ali i s koalicijskim partnerima u vladajućoj većini. S detaljima istrage koji izlaze u medije sve je više jasno da se potres u Banskim dvorima neće zaustaviti samo na razriješenom ministru graditeljstva Darku Horvatu, kojem je određen jednomjesečni zatvor u aferi 'po babi i po stričevima', već će Vlada najvjerojatnije ostati i bez SDSS-ova potpredsjednika Borisa Miloševića, a pitanje je što će biti i s ministrom rada Josipom Aladrovićem.

Konzultacije i sastanci oko novog ministra graditeljstva, kako doznajemo, očekuju se već danas. 'Na potezu je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a', kaže jedan sugovornik.

Izvori iz HDZ-a pak kažu kako je jasno da Uskok ima ozbiljne indicije i protiv drugih ministara koji se spominju u medijima, jer inače takvi materijali ne bi ni izašli, poput poruka koje teško inkriminiraju Horvata i Miloševića.

'Mandac je progovorila i njezin mobitel je sve 'utopio'. Čim je DORH dao u javnost ove poruke, to znači da imaju ozbiljne indicije i za ostale ministre. Ovisno o tome kakve će dalje DORH korake poduzimati, tako će se i premijer postaviti. Ali danas o tome nije bilo razgovora zbog smrtnog slučaja u obitelji. Ako imaju tako čvrste dokaze i protiv Miloševića i Aladrovića, jasno je da i oni moraju otići te da će to biti ozbiljna rekonstrukcija. To je prva opcija, a krajnja mjera su izbori, ali o tome je rano govoriti', kaže sugovornik iz vrha HDZ-a.

Zasad zahtjevi za skidanje imuniteta nisu stigli u Vladu. Horvat i Milošević terete se za djela za koja bi mogla biti zapriječena kazna zatvora od jedne do 10 godina, za što ne treba skidanje imuniteta. Za Josipa Aladrovića još se ne zna koje bi mu se kazneno djelo moglo staviti na teret, pa ni za njega nije stigao nikakav zahtjev u Vladu. On nije obuhvaćen istom istragom kao Horvat i Milošević, ali ga je Uskok ipak obuhvatio istražnim radnjama zbog dvaju nezakonitih zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, također 2018., kada je bio na čelu te ustanove.

Aladrović je, kako ga se sumnjiči, nezakonito zaposlio jednu osobu na traženje bivšeg ministra Darka Horvata i uz posredovanje Ane Mandac dok je drugu osobu zaposlio pritom joj pogodujući, na zahtjev Mandac. Koalicijski partneri gotovo su jednakog stava da treba ići u ozbiljnu rekonstrukciju Vlade, ali i šire od ovih ministara koji se sada spominju u aferi, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.