STRANKA MRAK TARITAŠ NA MINIMUMU

Rejting političara nakon godišnjih odmora: Kako stoje HDZ i SDP?

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Redovito istraživanje Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena u kolovozu – tko gubi, a tko dobiva potporu birača te kakav je dojam građana o vladinim politikama i smjeru u kojem Hrvatska ide. HDZ je i dalje na prvom mjestu iako većina ispitanih ne podržava Vladu

HDZ je i dalje prvi izbor birača s potporom od 33,7 posto. Odmah iza te stranke, ali s pristojnim zaostatkom od 10 postotnih poena, nalazi se SDP, još od rujna 2016, pokazalo je istraživanje Crobarometar za Dnevnik Nove TV.

Kolovoz završavaju potporom od 23,3 posto birača. Živi zid je treća opcija s potporom od 7,1 posto birača, a Most nezavisnih lista može računati na 6,7 posto potpore.

Stranka Milana Bandića 365 trenutačno uživa potporu od 4,5 posto birača. Slijedi je HSS s potporom od 3 posto, a regionalni IDS može računati na potporu od 2 posto, no u Istri je taj postotak zasigurno mnogo veći. HSU uživa potporu od 1,4 posto, Pametno, također, ima potporu birača od 1,4 posto. HNS, dio vladajuće koalicije, trenutačno može računati na potporu od 1,3 posto birača. Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića uživa jedan posto potpore.

Narodna strana Radimira Čačića ima 0,9 posto, Neovisni za Hrvatsku Brune Esih 0,9 posto, HDSSB uživa potporu od 0,7 posto, Hrvatska demokršćanska stranka također može računati na potporu od 0,7 posto birača, Nova ljevica 0,6 posto, HSLS, dio vladajuće koalicije, ima potporu od 0,5 posto, SNAGA uživa potporu od 0,4 posto a GLAS, koji vodi Anka Mrak Taritaš, u prvom testiranju birača uživa potporu od 0,3 posto, HRAST ima 0,2 posto, a neka druga stranka 1 posto.

  • +51
  • +48

Sva lica Davora Bernardića

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Neodlučnih birača je 8,4 posto.

63 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 26 posto pak misli da ide u dobrom. No možda je utjeha Vladi kako već treći mjesec nema velikog rasta pesimizma, ali ni optimizma.

Stabilno smo pesimistični već treći mjesec.

Vladinu politiku i dalje većina građana ne odobrava, točnije, njih 58 posto. Već treći mjesec taj broj lagano, ali zamjetno raste. Istodobno pada, ali još uvijek ne dramatično, broj onih koji odobravaju Vladinu politiku.

  • +2

Andrej Plenković u Barbanu

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Sada ih je 32 posto. Ne zna njih 10 posto. Zato iz mjeseca u mjesec raste broj građana koji vjeruju da će Vlada odraditi mandat do kraja i trenutačno ih je 67 posto, a da neće, misli pak njih 23 posto. Ne zna 10 posto ispitanika. Da će Vlada opstati, misli većina HDZ-ovih birača, kao i većina SDP-ovih birača, odnosno, njih 67 posto, većina Mostovih birača, njih 63 posto, kao i Živog zida 70 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!