OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Reinerov bijeg od povijesnih podjela uz pomoć Ante Pavelića

29.12.2015 u 12:01

Bionic
Reading

Jučerašnji dan, u kojem je nakon mjesec i pol pregovora konstituiran Hrvatski sabor, ostat će upamćen po bizarnoj inicijativi novopečenog predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera

On je, naime, u svom prvom govoru u funkciji predsjednika Sabora naš parlament nazvao 'Hrvatskim državnim saborom', pa prisnažio ustvrdivši kako 'to ne spominje slučajno', da bi odmah potom iznio svoju inicijativu da se Hrvatskom saboru i službeno promijeni ime u 'Hrvatski državni sabor'. Iako se taj prijedlog sam po sebi činio krajnje bizarnim, a naročito u svjetlu najavljenih reformi kojih su vodećim ljudima Mosta puna usta (a bez kojeg HDZ ne bi uspio dobiti većinu u Saboru), to je bio tek znak da parada apsurda može početi.

Nedugo zatim HDZ-ovac Ivan Šuker u eteru javne televizije podržao je Reinerov prijedlog ustvrdivši da je, pazite sad ovo, 'kod hrvatskog naroda taj naziv duboko urezan u srce'. Šuker je, naravno, posve u pravu, jer tko se ne bi sjetio masovnih prosvjeda građana koji su tokom zadnje četiri godine marširali ulicama hrvatskih gradova tražeći povratak imena Hrvatski državni sabor. Ako se ne sjećate tih prosvjeda, ne brinite – zato imamo Šukera, inače bivšeg komunističkog aparatčika, da nam objasni da umjesto porasta zaposlenosti i standarda zapravo želimo promjenu imena Sabora.

Nakon toga ispostavilo se da Reiner o svom 'reformskom' prijedlogu nije obavijestio ni vlastitog šefa stranke Tomislava Karamarka, baš kao ni čelnika Mosta Božu Petrova, bez kojeg se HDZ ne bi mogao vratiti na vlast. Zbunjena Reinerovom idejom ostala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali je, valjda vođena idejom famoznog zajedništva (koje se, doduše, odnosi samo na njezine istomišljenike) brzo pristala na tu ideju. Doduše, i Reiner i predsjednica s uma su smetnuli jedan detalj - za promjenu imena Sabora potrebna je dvotrećinska većina u Saboru, koju HDZ nema ni u primisli.


Ipak, coup de grace na kraju jučerašnjeg zanimljivog dana pripao je ipak Reineru koji se u Dnevniku HTV-a, odgovarajući na pitanje o svojoj inicijativi, požalio kako su se novinari uhvatili baš te njegove rečenice iz cijelog njegova govora. E sad – ako Reiner nije htio da ga novinari pitaju o bizarnoj ideji koju je iznio u svom prvom govoru u svojstvu predsjednika Saborai to uz napomenu kako ju ne spominje slučajno – je li mu palo na pamet da ju uopće nije trebao spominjati?

'Nemojmo se stalno vraćati na '41. i '42. godinu, na '45. godinu. U svojem govoru rekao sam upravo da je dosta vraćanja u prošlost i izlika da smo zbog prošlosti u sukobima i podjelama', rekao je jučer Reiner obrazlažući svoj prijedlog da se ime Sabora promijeni u ime koje mu je, podsjetimo one zaboravne, prvi dao poglavnik NDH Ante Pavelić. Koliko je prijedlog da se hrvatski parlament nazove imenom koje mu je nadjenuo Ante Pavelić u skladu s idejom otklona od povijesnih podjela i sukoba, nije teško pogoditi.

Novi predsjednik Sabora nije stao na tome, pa je tako u razgovoru za Studio 4 HTV-a rekao kako 'ne vidi što je tu tako strašno u jednom povijesnom nazivu'. Ako ne računamo razdoblje 1997. - 2001., jedino povijesno razdoblje u kojem je hrvatski parlament nosio to ime bilo je za vrijeme NDH.

Ako je to povijest koju Reiner i HDZ žele evocirati, neka se slobodno vrate u to vrijeme, ali, ako je moguće, bez nas koji ipak preferiramo život u 21. stoljeću.