SAMUEL ŽBOGAR

'Rehnove izmjene na tragu sporazuma Račan-Drnovšek'

16.06.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Izmjene koje je u odnosu na svoj raniji nacrt sporazuma o arbitraži hrvatsko-slovenskog graničnog spora i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora Hrvatskoj i Sloveniji u ponedjeljak predstavio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn ‘korak su naprijed i u pravom smjeru’, izjavio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

‘Naravno, u Sloveniji ćemo morati obaviti političke i pravne konzultacije’, rekao je Žbogar razgovoru za večernju emisiju ‘Odmevi’ Slovenske televizije.

Žbogar je priznao da niti u ‘novom’ Rehnovu prijedlogu koji je prezentiran ministrima vanjskih poslova dviju država u Luxembourgu nije izrijekom navedeno ‘načelo pravičnosti’ (ex aequo et bono’), ali da je ‘sadržajno’ uključeno u prijedlog ‘koji treba gledati u cjelini’ budući da je predložena izmjena više članaka arbitražnog sporazuma u odnosu na raniji tekst.

Tako je, ustvrdio je Žbogar, u dijelu koji se odnosi na sastav arbitara koji bi djelovali u abitražnom vijeću sada ideja da bi Slovenija i Hrvatska predložile konkretna imena budućih arbitara, a onda bi se sa Rehnom dogovorili o prikladnim stručnjacima, pa bi arbitražno vijeće bilo unaprijed određeno.

Žbogar je zanijekao medijske informacije da ni novi prijedlog ne omogućava ‘teritorijalni kontakt’ Slovenije s otvorenim morem, dodajući da je formulacija koja je sada navedena u tekstu ‘prihvatljivija od ranije’.
‘Mislim da se približavamo zadnjem činu iako nije nužno da je ovaj prijedlog povjerenika Rehna zadnji’, rekao je Žbogar, dodajući da se slaže s premijerom Borutom Pahorom kako je ono što je Rehn danas iznio dvjema stranama možda najbliži optimum rješenjima koja su bila predviđena ‘parafiranim sporazumom’ Drnovšek-Račan iz 2001.

‘Mislim da prostora za nove prijedloge više nema mnogo, ali ne vjerujem da će dva dana biti dovoljno da izvedemo potrebne konzultacije’, rekao je Žbogar u vezi očekivanja da do slaganja oko ‘novog’ Rehnova teksta dođe već u srijedu na novom trilateralnom sastanku njega, Rehna i Jandrokovića.

U vezi očekivanja kako će na nove Rehnove ideje reagirati Hrvatska, Žbogar je rekao da je ‘za svaki sporazum potrebna suglasnost dviju država’, te da Slovenija ‘inzistira na kontaktu s otvorenim morem’.

Ukoliko bi i sadašnja Rehnova inicijativa propala i do sporazuma o arbitraži ne bi došlo, onda bi došlo do pauze u rješavanju otvorenog graničnog pitanja, a stvari bi se ‘vratile na početak’ jer bi Hrvatska opet morala naći rješenje za povlačenje ‘sporne’ pristupne dokumentacije kojom je ‘prejudicirala’ granicu’, rekao je Žbogar.

Ocijenio je da bi zbog kratkoće vremena mogao biti preambiciozan plan po kojemu bi sporazum o arbitraži bio uglavljen za vrijeme sastanka Europskog vijeća krajem tjedna, što bi omogućilo nastavak hrvatskih pristupnih pregovora i otvaranje i zatvaranja blokiranih poglavlja već na pristupnoj konferenciji 26. ovog mjeseca, kako to planira češko predsjedništvo.

Žbogar je uz to naglasio da najnoviji Rehnovi prijedlozi potvrđuju da njegova prijašnja ponuda nije bila mišljena na načelu ‘uzmi ili ostavi’, ali da je vremena da se obave konzultacije i dade odgovor na Rehnove prijedloge sada vrlo malo.
‘Vremenski okvir vrlo je kratak, za konzultacije bi za tako važno pitanje trebali imati više vremena’, rekao je Žbogar.