ŽBOGAR TVRDI:

Rehnov prijedlog nije neprihvatljiv za Sloveniju

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 04.05.2009 22:45
  • Objavljeno 04.05.2009 u 22:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ustvrdio je u ponedjeljak za Slovensku televiziju kako prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna o rješenju graničnog spora s Hrvatskom za Sloveniju nije neprihvatljiv

Žbogar je odbio medijske špekulacije da je Rehnov prijedlog sporazuma o arbitraži za Sloveniju neprihvatljiv jer ne sadrži 'načelo pravičnosti' i ne osigurava kontakt Slovenije s otvorenim morem, te je pojasnio da se radi o prijedlogu koji nije konačan i na koji su moguće dopune.

'Rehnov prijedlog sadrži i elemente koje je istakla Slovenija, u njemu je zapisana i pravičnost i kontakt s morem', rekao je Žbogar, dodajući da se u Sloveniji sada vodi rasprava da li su ti slovenski zahtjevi u prijedlogu uključeni 'u dovoljnoj mjeri'. Raspravlja se, kako je dodao Žbogar, i o tome da li Rehnov prijedlog sporazuma možda 'na bilo koji način' prejudicira granično rješenje jer se ono ne može prejudicirati nego je to stvar odluke budućeg arbitražnog suda.

Ono što se u vezi sa sadržajem Rehnova prijedloga iznosi u javnosti nisu rješenja koja će biti prihvaćena na kraju pregovaračkog procesa koji je sada na sredini, a na Rehnov prijedlog moguće je iznositi i dopune, izjavio je Žbogar. Slovenski šef diplomacije istaknuo je u razgovoru za emisiju 'Studio city' drugog programa Slovenske nacionalne televizije da će premijer Pahor u srijedu na sastanku s liderima svih parlamentarnih stranaka pokušati održati jedinstvo slovenske politike oko graničnog spora s Hrvatskom koje je prisutno sve od kraja prošle godine, kad je Slovenija blokirala hrvatske pristupne pregovore. Politički konsenzus je važan zato jer je za arbitražni sporazum koji će trebati ratificirati parlament potrebna 'široka" potpora stranaka, i to 'ne samo onih u vladajućoj koaliciji', pojasnio je Žbogar.

U vezi s blokadom, Žbogar je ponovio stajalište Ljubljane da je nije izazvala Slovenija unošenjem bilateralnog pitanja u pristupni proces EU-a s Hrvatskom, nego da je Hrvatska 'dokumente i zemljovide', koji po Ljubljani prejudiciraju granicu, dostavila Europskoj komisiji tijekom pregovora. 'Nismo mi, nego Hrvatska to pitanje unijeli u pregovore s EU-om. Kad bi Hrvatska stvarno željela riješiti pitanje granice i blokade, bilo bi najelegantnije da te dokumente i zemljovide povuče', rekao je Žbogar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi