SLOVENCI PROCIJENILI

Rehnov prijedlog je 'vrlo složen'

23.04.2009 u 21:15

Bionic
Reading

Prijedlog rješenja graničnog pitanja i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora, što ga je u srijedu hrvatskom i slovenskom ministru vanjskih poslova predao europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, doveo je slovensku politiku u dvojbu zbog novih rješenja, pa se traži vrijeme kako bi se za odgovor postiglo što veće političko jedinstvo

Kako je u četvrtak navečer u prilogu iz Bruxellesa javio Slovenski radio, najnoviji Rehnov prijedlog nije poznat u cijelosti, nego samo njegovi elementi, a riječ je o 'pravno vrlo složenu dokumentu'. Kako se navodi u tome prilogu, Rehn očekuje vrlo brz odgovor, pa bi se Rehn s ministrima vanjskih poslova dviju država trebao sastati već oko 5. svibnja, a sredinom mjeseca očekuje i konačne odgovore.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor komentirao je novi Rehnov prijedlog u četvrtak popodne, u stanci vladine 'maratonske' sjednice o inače drugim temama, u prvom redu rebalansu državnog proračuna, ponašanju banaka u vrijeme gospodarske krize i odnosima u koaliciji koje neki ocjenjuju poljuljanim.

U prijedlog su, po Pahorovoj ocjeni, uvršteni neki slovenski argumenti, ali prijedlog sadrži i rješenja koja zahtijevaju 'brižljivo čitanje i prosudbu', pa se zato želi savjetovati sa stručnjacima, 'političkim vrhom' i strankama. Nakon toga, za tjedan dana, o Rehnovim bi rješenjima raspravljala slovenska vlada na redovitoj sjednici, pa bi ih uputila na razmatranje parlamentarnom odboru za vanjsku politiku.

Po Pahorovim riječima, da bi proučila taj prijedlog, slovenskoj politici treba vrijeme za prosudbu kako bi mogla o njemu odlučiti, a bude li potrebno, 'dat će i nov prijedlog'. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u četvrtak je primio folklorna društva iz Slovenije i Hrvatske koja je nedavno primio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i to povodu blagdana sv. Jurja, kad je komentirao i međudržavne odnose i najnoviji Rehnov prijedlog.

'Europska komisija izradila je nekoliko prijedloga, nekoliko nacrta, a to su pozitivni koraci koje cijenimo', rekao je Tuerk, ali je glede Rehnova prijedloga ocijenio da je potrebno još napora da bi se postigao rezultat. 'Jučer je učinjen jedan od takvih pozitivnih koraka. No moramo znati da je rješavanje sporova zahtijeva brižljivo postupanje i još mnogo angažiranja', rekao je Tuerk.