SPOR SA SLOVENIJOM

Rehnov plan mješavina je prava i pravičnosti

30.03.2009 u 21:07

Bionic
Reading

Kakav će biti hrvatski odgovor Olliju Rehnu, još je nepoznato, Bruxelles će ga najvjerojatnije dobiti utorak ujutro. Najnoviji Rehnov prijedlog o rješenju graničnog spora sa Slovenijom jest korak naprijed, ali je još uvijek daleko od hrvatskog stajališta o međunarodnoj pravnoj arbitraži

Predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader nakon sastanka na Državnom odboru za NATO nisu željeli otkriti hoće li Hrvatska prihvatiti ili odbiti najnoviji prijedlog EU-a. Hrvatska, čini se, nije zadovoljna novim prijedlogom iz Bruxellesa iako, kako neslužbeno doznaje HRT, u njemu više nema načela pravičnosti kao modela rješavanja graničnog pitanja. No, neki detalji ne odgovaraju Hrvatskoj, te postoji mogućnost i da premijer ponovno sazove sastanak svih parlamentarnih stranaka. Službeno nema potvrde kakav će biti hrvatski odgovor.

Večernji.hr također piše da Hrvatska neće odbiti Rehnovu inicijativu, ali nema govora ni o tome da će je prihvatiti u obliku u kojem je ponuđena.

Hrvatska će inicijativu nadograditi kako bi bilo nedvojbeno da je usmjerena prema potrazi za rješenjem graničnog spora u sklopu međunarodnog prava te je ponuditi slovenskoj strani na sastanku najavljenom za srijedu. Iako se iz slovenskih izvora pojavila informacija da bi u sljedećem krugu pregovora mogao sudjelovati i Martti Ahtisaari, u Zagrebu potvrdu o tome nemaju.

Iako se Rehnova nova ideja drži u tajnosti, neslužbeno je izišlo u javnost da je to svojevrsna kompilacija stavova koji su se mogli čuti tijekom dosadašnjih pokušaja deblokade pregovora, pri čemu se Hrvatska zauzimala za rješenje utemeljeno na međunarodnom pravu, a Slovenija za primjenu nedefinirana načela pravičnosti koje bi bilo temelj za politički dogovor o granici na moru. Dakle Rehnov plan je svojevrsna mješavina prava i pravednosti.

Domaći diplomatski izvori kažu da je teško razlučiti je li riječ o nekoj vrsti arbitraže kao modelu više utemeljenom na pravu od posredovanja. Ali upravo zbog nejasnoća kad je riječ o sadržaju ponude, ministar Jandroković inicijativu je dao na pravnu ekspertizu kako bi se sagledali svi njezini aspekti i eventualne opasnosti. Danas je dogovoreno da se naprave i dodatne analize te da se Rehnov prijedlog doradi.