JOSIPOVIĆ ODGOVARA ĐAKIĆU

'Registar branitelja je procurio iz Vlade'

08.04.2010 u 11:47

Bionic
Reading

Samo dan nakon što je Marko Rakar uhićen zbog povezanosti s objavom registra branitelja, predsjednik Ivo Josipović potvrdio je informaciju da su njih dvojica večer prije uhićenja komunicirali preko interneta

Predsjednik Josipović je rekao da on i inače oko tri sata u noći komunicira s građanima, pa mu se tako ovog puta javio i Marko Rakar koji mu je rekao kako se boji da bi ga se moglo optužiti da je on objavio registar branitelja jer se takva informacija pojavila ne nekim portalima. Predsjednik ga je uputio da se konzultira s njegovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Sašom Perkovićem koji mu je potom savjetovao da se obrati policiji.

Na pitanje tportala vidi li nešto neobično u tome da kao predsjednik savjetuje obične građane o takvim stvarima, Josipović je rekao da bi on bilo kojem građaninu u takvoj situaciji savjetovao isto, tj. da ode na policiju, i da se ovdje nije radilo o pravnom meritumu stvari.

'Perković mu je predložio da se javi nadležnim državnim tijelima. To je jedini razuman savjet, a Rakar je kao savjestan građanin otišao u policiju', rekao je Josipović.

'Naše je bilo da, kao i svakom građaninu, i Rakaru kažemo da je dobro da kod ovakvih stari surađuju s nadležnim državnim tijelima', dodao je Josipović.

Predsjednik je još dodao da se slaže s ocjenom premijerke Jadranke Kosor da je paraobavještajna zajednica pustila ove dokumente u javnost, ali da se krivac traži na pogrešnoj adresi jer je očito da to nije učinio Marko Rakar.

Ogovarajući na primjedbu da ga je predsjednik Hvidre Josip Đakić neizravno prozvao da je iz njegova ureda procurio sporni registar, on je rekao 'neka on samo upire prstom'.

'Mi te podatke niti nemamo, niti smo ih ikada imali. Ti podaci su iscurili iz Vlade, jednog ili drugog ministarstva, i tamo trebate  tražiti onoga tko je te podatke stavio javnosti, a stavio ih je očito s namjerom da okrivi nekoga drugoga', kazao je Josipović novinarima.

Također je napomenuo da je objava ovog popisa svojevrsna duda varalica jer se radi o nepotpunom popisu kojim se stvara razdor u javnosti.

Dodao je da će se on i dalje zalagati za objavu pravog popisa, pa makar mu to bila zadnja stvar prije odlaska s Pantovčaka.