priključenje rusiji

Referendumi u okupiranim ukrajinskim regijama 4. studenoga?

07.09.2022 u 19:03

Bionic
Reading

Ruska vladajuća stranka Jedinstvena Rusija objavila je u srijedu da bi ljudi u okupiranim ukrajinskim regijama 4. studenog trebali glasati o tome žele li biti dijelom Rusije

Andrej Turčak, glavni tajnik Jedinstvene Rusije predsjednika Vladimira Putina rekao je da bi bilo "ispravno i simbolično" održati glasanje tog datuma, na ruski državni praznik, Dan nacionalnog jedinstva.

U svakom slučaju, referendumi će se "definitivno" održati ove godine, rekao je.

Više od šest mjeseci od početka invazije, Rusija kontrolira oko petinu ukrajinskog teritorija i započela je rusificiranje okupiranih područja, uključujući izdavanje ruskih putovnica i nametanje novog školskog kurikula i TV programa.

Rusija je i na Krimu nakon okupacije 2014. organizirala takav referendum.

Ukrajina i zapadne vlade ocijenili su ga nezakonitim, a SAD je rekao da Moskva pokušava učiniti isto sada.

  • +9
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Dužnosnici u okupiranim dijelovima Ukrajine prije su sugerirali da će se referendumi o priključenju Rusiji održati 11. rujna, zajedno s lokalnim izborima u Rusiji.

No Ukrajina je u međuvremenu pokrenula protuofenzivu pa je to odgođeno.

Kiril Stremusov, dužnosnik proruske vlade Hersonske oblasti, rekao je da su planovi za referendum "na stanci". TASS je u srijedu prenio da je on rekao da je "solidaran" s Turčakom i da se regija priprema za glasanje 4. studenoga.

Ruskim Danom nacionalnog jedinstva obilježava se ruski otpor poljskim invazijama u 17. stoljeću. Prije toga se do 2005. na taj dan slavila obljetnica Boljševičke revolucije 1917.