mete napada

Nakon granatiranja gori terminal za žito u Mikolajivu: Borba s vatrom se nastavlja

31.08.2022 u 13:54

Bionic
Reading

Rusi su u utorak navodno pogodili silose sa žitom u Mikolajivu, drugoj najvećoj ukrajinskoj luci, a požar traje i u srijedu, objavile su tamošnje hitne službe

„Zbog granatiranja Mikolajiva zapalili su se silosi sa žitom i infrastruktura u okrugu Korabeljni“, objavile su službe na Facebooku u srijedu.

„Borba s vatrom se nastavlja“.

Službe su objavile fotografije s rupama u metalnim krovovima najmanje dva silosa te vatrogasce koji gase vatru. Zahvaćeno je područje od 200 kvadrata, dodale su službe.

U Mikolajivu se nalazi nekoliko većih terminala za žito, a neki od njih već su ranije bili mete ruskih napada.

Ukrajina na tom području trenutno provodi protuofenzivu kako bi protjerala ruske snage iz obližnjeg Hersona.

  • +58
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Viterra, dio Glencorea, jedna je od tvrtki s infrastrukturom u Mikolajivu koji leži na rijeci Južni Bug, nedaleko od Crnog mora. Njezin terminal zapalio se u lipnju, a ne zna se je li se to opet dogodilo u utorak.

Izvoz ukrajinskih žitarica desetkovan je nakon što je Rusija pokrenula invaziju 24. veljače i blokirala crnomorsku rutu, dovevši do rasta cijena hrane diljem svijeta te straha od nestašica na Bliskom istoku i u Africi.

Tri crnomorske luke odblokirane su u lipnju pod dogovorom Moskve i Kijeva, a Ukrajina ističe da to želi postići i za Mikolajiv.