JELKO KACIN:

Referendum u RS na dnevnom redu Europske unije

19.04.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Europska unija će veoma brzo razmatrati odluku vlasti u Republici Srpskoj da raspišu referendum o odlukama visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, najavio je u utorak zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin dodajući kako su za Uniju neprihvatljivi takvi pokušaji destabiliziranja BiH

'Mogu kazati, bez nakane da govorim u ime Europskog vijeća, da će se BiH i odluka vlasti RS o referendumu vrlo brzo naći na dnevnom redu zasjedanja šefova država ili vlada zemalja članica Unije', kazao je Kacin, potpredsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za zapadni Balkan, kako ga citira sarajevski 'Dnevni avaz'.

On je ocijenio kako je neprihvatljiva odluka parlamenta RS da raspiše referendum na kojemu bi se građani tog entiteta očitovali o tome podupiru li odluke visokog predstavnika, a posebice onu o uspostavi Suda i Tužiteljstva BiH. Kacin ocjenjuje kako su ovakvi postupci vlasti RS rezultat činjenice da je taj entitet zapravo pred bankrotom pa se javnosti pokušava preusmjeriti pozornost na 'fikcije poput one da je RS odvojena od BiH'.

Zbog općih trendova u regiji koja napreduje ka EU, istaknuo je Kacin, za Uniju su potpuno neprihvatljivi pokušaji destabiliziranja i fragmentiranja BiH.

'Tijela EU dat će nedvojben odgovor. Regija zapadnog Balkana ipak napreduje, a neki koriste gužvu jer nisu u središtu pozornosti pa misle da će se provući. No mir i stabilnost u EU su od najveće važnosti i stoga će Unija reagirati', kazao je Kacin pojašnjavajući kako će EU na izazove iz Banje Luke 'odgovoriti jednim glasom'.

Prošlotjednu odluku parlamenta RS o raspisivanju referenduma još treba potvrditi Vijeće naroda tog entiteta, a očekuje se kako će bošnjački klub zastupnika uložiti veto i tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. U takvom slučaju o prihvatljivosti raspisivanja referenduma odlučivat će entitetski ustavi sud, no analitičari procjenjuju kako će to tijelo vjerojatno dopustiti provedbu referenduma s obzirom da je parlament RS ranije usvojio zakon kojim se to pitanje regulira.

Prema postojećim procjenama, entitetski referendum mogao bi uslijediti tijekom lipnja.

Predsjednik RS Milorad Dodik, na čiji je poticaj i donesena odluka o raspisivanju referenduma, izjavio je kako će on u svakom slučaju biti održan, bez obzira na stajališta međunarodne zajednice. 'Hoće li kasnije uslijediti i neki drugi referendum pa i onaj o statusu RS više ovisi o budućoj praksi međunarodne zajednice nego o nama', kazao je Dodik u ponedjeljak u intervjuu beogradskoj 'Politici'.