SUŠA HARA

Redukcije vode i u priobalnoj Sloveniji

31.07.2012 u 12:29

Bionic
Reading

Zbog dugotrajne suše u priobalnom dijelu Slovenije u utorak su uvedene mjere privremene zabrane korištenja vode za pranje ulica, zalijevanje i punjenje bazena, a u pripremi je opskrba stanovništva vodom preko vatrogasnih cisterni ako bi se suša nastavila

'Stanje na crpilištima je kritično, te molimo potrošače da vodu koriste samo za ono što je najnužnije', izjavila je za Slovensku televiziju glasnogovornica Rižanskog vodovoda iz Kopra Sara Milenkovski.

Dodala je da je zbog dugotrajne suše alarmantno stanje vodostaja rijeke Rižane koji je glavno crpilište pitke vode za taj dio Slovenije.

Denis Glavina iz koparske vatrogasne brigade rekao je da imaju u pripremi vozila s cisternama u slučaju da se suša nastavi, zbog čega bi bile potrebne dodatne redukcije.

Slovenski mediji navode da bi idućih dana taj dio zemlje mogao doći u situaciju da se pojedini krajevi povremeno isključuju iz vodovodne mreže, a zadnja takva redukcija bila je 1987. godine.

U priobalnom dijelu Slovenije u zadnjih je godinu dana palo samo 600 litara padalina na četvorni metar, što je samo nešto više od polovice dugogodišnjeg prosjeka u tom dijelu zemlje, objavili su slovenski mediji.